Πρόγραμμα

Δείτε εδώ τα σημεία του προγράμματος μας και του έργου μας την τελευταία τετραετία. Παρακάτω, μπορείτε να περιηγηθείτε σε όλες τις ενότητες του προγράμματος καθώς και να δείτε το πρόγραμμά μας ανά δημοτική κοινότητα

Εμβληματικά έργα

H καρδιά της πόλης αποκτά νέο παλμό. Δύο εμβληματικές πλατείες (Ομόνοιας και Συντάγματος) αναπλάθονται και ενώνονται με τον αναγεννημένο δημόσιο χώρο της Πανεπιστημίου -ο οποίος περιλαμβάνει 2.710 τ.μ. πρασίνου, 70 νέα μεγάλα δέντρα και καθολικά προσβάσιμα πεζοδρόμια. 

Πολιτισμός

Όλη η Αθήνα έγινε μια κυψέλη πολιτισμού. Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, νέο μουσείο “Μαρία Κάλλας”, νέος χώρος πολιτισμού στο Πάρκο Ελευθερίας με υπαίθρια δημοτική βιβλιοθήκη, ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, πλούσιο πρόγραμμα στην Τεχνόπολη, πολιτιστικές δράσεις σε όλες τις γειτονιές όλο το χρόνο, χώροι έκφρασης για κάθε καλλιτεχνική ομάδα. Πάνω από 100 παραστάσεις στο Ολυμπία Δημοτικό Θέατρο, ενώ το Athens City Festival, με 265 δράσεις σε 104 σημεία, προσέλκυσε 250.000 επισκέπτες. Νέοι χώροι πολιτισμού δημιουργούνται στο Παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο, στο Θέατρο Εμπρός και στο Αναπαυτήριο του Πικιώνη.

Τρίτη Ηλικία

Αυξάνουμε τον αριθμό των Λεσχών Φιλίας σε 30, δίνουμε την ευκαιρία στα 4.000 ενεργά μέλη τους να κοινωνικοποιηθούν, να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, αλλά και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις. Με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” φροντίζουμε κανείς να μην αισθάνεται μόνος.

Υγεία

Δημιουργήσαμε ένα νέο Δημοτικό Ιατρείο στην 7η κοινότητα, ώστε κάθε δημοτική κοινότητα να έχει το δικό της ιατρείο. Ανανεώσαμε και εξοπλίσαμε με σύγχρονο εξοπλισμό το σύνολο των δημοτικών ιατρείων και εξυπηρετήσαμε 440.000 ραντεβού. Λειτουργήσαμε Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Δημιουργούμε νέα υπηρεσία υποστήριξης και συμβουλευτικής με ασθενείς με συμπτώματα Post – COVID. Προχωράμε σε νέες προσλήψεις ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων.

Υποδομές

Ποιότητα Ζωής σημαίνει καλύτερος δημόσιος χώρος. Οι ασφαλτοστρώσεις σε 854 δρόμους, τα πεζοδρόμια συνολικής επιφάνειας 79.981 τ.μ. και οι αναπλάσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους σε 35 γειτονιές, επιφάνειας άνω των 20 στρεμμάτων, έρχονται να πλαισιωθούν από μεγαλύτερα έργα: Εμπορικό Τρίγωνο και Βαρβάκειος αναβαθμίζονται, η Βασ. Όλγας αλλάζει πρόσωπο, τα πεζοδρόμια εκσυγχρονίζονται σε 400+ οδούς και το 100% των δρόμων μας ασφαλτοστρώνεται.

Φωτισμός

Με τα συνολικά 43.678 φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED, η Αθήνα κερδίζει πολλαπλά. Αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της και τη νύχτα, οι δρόμοι της έγιναν ασφαλέστεροι, ενώ παράλληλα η εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος θα φτάσει το 60%.

Παιδικές Χαρές

Μέσα από ανακαινίσεις και νέες κατασκευές, ο στόχος είναι συγκεκριμένος: μια παιδική χαρά σε απόσταση ως 10′ με τα πόδια απ’ οπουδήποτε στην πόλη. Μετά τη συντήρηση σχολικών μονάδων σειρά έχει η ενεργειακή αναβάθμισή τους, ενώ 1.300 παιδιά απέκτησαν πρόσβαση στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

Αθλητισμός

Μέχρι το τέλος του 2023, το 80% των ανοιχτών αθλητικών μας εγκαταστάσεων θα έχει ανακαινιστεί πλήρως. Επιπλέον, πραγματοποιούμε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης στα κλειστά δημοτικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια, ενώ εξασφαλίσαμε δωρεάν πρόσβαση για πάνω από 1.200 συμπολίτες μας στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γ.Σ. Υλοποιούμε τις νέες εγκαταστάσεις ερασιτεχνικού αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων επιφάνειας 4.800 τμ στον Ελαιώνα.

Πράσινο

Περισσότερο Πράσινο, παντού: Στα ήδη αναπλασμένα 228 στρέμματα θα προστεθούν ακόμη 250. Φυτεύσαμε 7.000 δέντρα και σε αυτά θα προστεθούν 16.000. Εθνικός κήπος, Λυκαβηττός, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος και Στρέφη αποκτούν νέες υποδομές ενώ στα 10 νέα πάρκα τσέπης θα προστεθούν τουλάχιστον 5 μεγάλα πάρκα σε Λένορμαν, Ριζούπολη, Αντιγόνης, Κοροπούλη και ΚΤΕΛ Λιοσίων.

Οικονομικά

Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προχωρήσαμε σε οριζόντια μείωση 5% των δημοτικών τελών. Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου τετραπλασιάσαμε τις συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης ξεπερνώντας τα 500 εκ. ευρώ. Εξασφαλίσαμε νέες δωρεές ύψους 12 εκ. ευρώ χάρη στο πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Μειώνουμε εκ νέου οριζόντια κατά 5% τον συντελεστή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους δημότες και τους επαγγελματίες της πόλης.

Αστική Πανίδα

Το Δημοτικό Κτηνιατρείο δίνει καθημερινά δυναμικό “παρών”. Στα 5 πάρκα σκύλων που δημιουργήσαμε, θα προστεθούν ακόμη 3, ενώ το καταφύγιο αδέσποτων Σωκράτης “μέτρησε” 1300 υιοθεσίες και φιλοξενίες σκύλων. Η προσπάθεια, έχει συνέχεια. Δημιουργούμε Παρατηρητήριο Αδέσποτων 24/7 και καταφύγιο για γάτες.

Διπλή Ανάπλαση

Ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας 38.500 θέσεων, σε συνδυασμό με νέο περιαστικό χώρο πρασίνου στον Ελαιώνα, έκτασης 260 στρεμμάτων με φύτευση 3.563 μεγάλων δέντρων, και ένας νέος πράσινος κοινόχρηστος χώρος στη Λ. Αλεξάνδρας, θα αποτελέσουν δύο μητροπολιτικούς πόλους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Δημιουργούμε νέους, ασφαλείς δρόμους μήκους 7.5 χλμ.

Καθαριότητα

Ένας στόλος 35 πλυστικών, 19 σαρώθρων, 13 υδροφόρων και 7 οχημάτων antigraffiti. Ένας νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Επόμενα βήματα, ένας μπλε κάδος ανά 100 κατοίκους, αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού σε όλες τις ροές κατά 20% μέχρι το 2025, βυθιζόμενοι κάδοι που θα φτάσουν συνολικά τους 350 και έναρξη συλλογής οικιακών βιοαποβλήτων. Μια Αθήνα καθαρή, με κάθε μέσο. 20.000 νέοι κάδοι και καλαθάκια.

Προσβασιμότητα

Διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ΑμεΑ με κάθε τρόπο: τα 22 και πλέον χιλιόμετρα νέων οδεύσεων, τις 800+ διαβάσεις και ράμπες με «έξυπνους» ασύρματους αισθητήρες, τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «Κοντά Σου». Επιπλέον, ξεκινήσαμε με 60 και σύντομα όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου θα είναι καθολικά προσβάσιμες.

Έξυπνη Πόλη

Χάρη στην ψηφιοποίηση του 100% των υπηρεσιών του Δήμου, προχώρησαν 330.000 αιτήσεις σε μια τριετία. Παράλληλα, 90% των κλήσεων στο 1595 εξυπηρετήθηκε σε 30″. Το εύρος των ψηφιακών υπηρεσιών επεκτείνεται. Διασφαλίσαμε 21,6 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Αθήνας. Υλοποιούμε την αναβάθμιση της Πολεοδομίας με ψηφιοποίηση του συνόλου των 400.000 οικοδομικών αδειών. Στόχος, κάθε συναλλαγή να υλοποιείται εύκολα και γρήγορα ηλεκτρονικά, για όλες και όλους.

Ακαδημία Πλάτωνος

Το πρώτο “πράσινο” Μουσείο της χώρας, ενταγμένο σε απόλυτη αρμονία με από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της πόλης.

Όλες οι ενότητες Προγράμματος

Πρόγραμμα ανά δημοτική κοινότητα

Δ5 Δ4 Δ3 Δ6 Δ7 Δ2 Δ1

Ξεφυλλίστε το πρόγραμμα