Δημοτική Αστυνομία

Τι καταφέραμε

Η ασφάλεια στην πόλη ενισχύεται με την στρατηγική συνεργασία που ανέπτυξε η Δημοτική Αστυνομία με την ΕΛ.ΑΣ.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και συστηματικές παρεμβάσεις η Δημοτική Αστυνομία πέτυχε, με τρόπο φιλικό προς τον πολίτη, να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά της που είναι καίρια για την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης.

Καθημερινότητα

Η Δημοτική Αστυνομία ανταποκρίθηκε με επιτυχία στον ενισχυμένο ρόλο της. Στα συνηθισμένα της καθήκοντα που αφορούν στην καθημερινότητα της πόλης, την αντικοινωνική στάθμευση, την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, την ηχορύπανση ή το παραεμπόριο, προστέθηκε η συνδρομή της μέσω του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, διακίνησης ναρκωτικών και οχλήσεων της καθημερινότητας εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

΄Στάθμευση

Βεβαιώθηκαν 1.077.753 παραβάσεις στάθμευσης στο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης καθώς και 423 παραβάσεις στάθμευσης συμβατικών οχημάτων σε θέσεις φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Τραπεζοκαθίσματα

Πραγματοποιήθηκαν 13.244 έλεγχοι για την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα, 2.023 έλεγχοι κατάληψης κοινόχρηστου χώρου σε περίπτερα και 1.800 σε εμπορικά καταστήματα, εκδόθηκαν 4.520 εντολές άρσης αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και πραγματοποιήθηκαν 1.088 επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού.

Παραβιάσεις Κ.Ο.Κ.

Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.430.583 Πράξεις Παράβασης του Κ.Ο.Κ. από τις οποίες οι 4.648 αφορούσαν διέλευση από πεζόδρομο, οι 16.590 παραβάσεις αφορούσαν στάθμευση οχήματος σε ράμπα ατόμων με αναπηρίες ή σε αποκλειστική θέση ατόμων με αναπηρίες ή σε οδηγό τυφλών, ενώ αφαιρέθηκαν 68.644 πινακίδες κυκλοφορίας.

Νέος εξοπλισμός

Ενισχύσαμε τη Δημοτική Αστυνομία με 13 νέα υπηρεσιακά δίκυκλα, 20 οχήματα περιπολίας, 7 μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, 10 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, 4 drones.

Παραβάσεις καθαριότητας

Βεβαιώθηκαν 2.600 παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας ενώ πραγματοποιήθηκαν 942 εκθέσεις αυτοψίας διαφημιστικών επιγραφών, για τις οποίες ακολούθησε η διοικητική διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής κυρώσεων.

Σφραγίσεις επιχειρήσεων

Πραγματοποιήθηκαν 865 σφραγίσεις / επανασφραγίσεις επιχειρήσεων λόγω μη τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Τήρηση αντικαπνιστικού νόμου

Πραγματοποιήθηκαν 3.850 έλεγχοι για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και βεβαιώθηκαν 430 σχετικές παραβάσεις.

Έλεγχοι Ηχορύπανσης

Πραγματοποιήθηκαν 4.637 έλεγχοι ηχορύπανσης και υποβλήθηκαν 1.439 Εκθέσεις Προφορικής Μήνυσης.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Συμβάλλαμε στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων συνδράμοντας τα εκχιονιστικά οχήματα, διανοίγοντας διόδους για τους πολίτες σε μικρούς δρόμους και καταγράφοντας και ειδοποιώντας για βλάβες σε στήλες ηλεκτροφωτισμού και δέντρα.

Εφαρμογή έκτακτων μέτρων

Για την προστασία της πόλης από πυρκαγιές κατά τις θερινές περιόδους, η Δημοτική Αστυνομία ανέλαβε την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων, με κλιμάκια επιφυλακής σε λόφους και άλση του Δήμου Αθηναίων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Πού στοχεύουμε

Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται έτσι ώστε, εντός του πλαισίου αρμοδιοτήτων της, να ανταποκρίνεται στην αποστολή της για τη βελτίωση της λειτουργίας της πόλης και της καθημερινής ζωής όλων των κατοίκων, αντιμετωπίζοντας παραβατικότητες, αυθαιρεσίες και πράξεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

• Αναβαθμίζουμε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα πεδία και τις καινούργιες αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Ν.5003/2022.

• Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της με 181 νέους δημοτικούς αστυνομικούς και διεκδικούμε την πρόσληψη επιπλέον 150.

• Εκσυγχρονίζουμε τον επιχειρησιακό μας στόλο με 20 νέα οχήματα, 20 νέες μηχανές, 10 ποδήλατα και 2 drones.

• Ανανεώνουμε την υλικοτεχνική μας υποδομή με νέους ασυρμάτους, σύγχρονες στολές για τους δημοτικούς αστυνομικούς και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

• Ολοκληρώνουμε τη μετεγκατάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας σε νέο σύγχρονο ιδιόκτητο κτίριο με παράλληλη ψηφιοποίηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

• Διευρύνουμε και εντείνουμε τους ελέγχους σε κοινόχρηστους χώρους για την τήρηση της τάξης και της ευμορφίας.

• Αυστηροποιούμε ακόμα περισσότερο τις ποινές που προβλέπονται για την ηχορύπανση από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στους συστηματικούς παραβάτες.

• Αξιοποιούμε τη λειτουργία του Συντονιστικού Οργάνου με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, με κοινές ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση έκτακτων φυσικών καταστροφών.

• Επανεκπαιδεύουμε συνεχώς τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας σε θέματα ασφαλούς οδήγησης, πρώτων βοηθειών και πολιτικής προστασίας.

• Πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία, ενισχύοντας το κοινωνικό έργο της Δημοτικής Αστυνομίας.

• Σε συνδυασμό με την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, στοχεύουμε στον επιχειρησιακό ανασχεδιασμό και επιδιώκουμε την ανακατανομή πόρων, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αποκεντρωμένα μεγαλύτερη ακτίνα και στις επτά κοινότητες του Δήμου. Έτσι, θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τα υπαρκτά προβλήματα της πόλης, βελτιώνοντας τις συνθήκες της καθημερινότητας στην αστυνόμευση.