Δημοτικά Ιατρεία

Υγεία

Δημιουργήσαμε ένα νέο Δημοτικό Ιατρείο στην 7η κοινότητα, ώστε κάθε δημοτική κοινότητα να έχει το δικό της ιατρείο. Ανανεώσαμε και εξοπλίσαμε με σύγχρονο εξοπλισμό το σύνολο των δημοτικών ιατρείων και εξυπηρετήσαμε 440.000 ραντεβού. Λειτουργήσαμε Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Δημιουργούμε νέα υπηρεσία υποστήριξης και συμβουλευτικής με ασθενείς με συμπτώματα Post – COVID. Προχωράμε σε νέες προσλήψεις ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων.

Τι καταφέραμε

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδο λόγω της πανδημίας Covid -19 κατορθώσαμε να δώσουμε νέα δυναμική στα Δημοτικά Ιατρεία, εξασφαλίζοντας πόρους και εξοπλισμό που υποστήριξαν στην πράξη την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στους δημότες της Αθήνας και κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στην προληπτική ιατρική, γιατί η βελτίωση της πρόληψης έχει πολύ σημαντική κοινωνική απόδοση.

Νέα Πολυδύναμα Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αξιοποιήσαμε ανεκμετάλλευτους ευρωπαϊκούς πόρους δημιουργώντας τρία νέα Πολυδύναμα Ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κυψέλη/Σόλωνος/Νέος Κόσμος). Εξασφαλίσαμε ενισχυμένη χρηματοδότηση κατά 1,7 εκ € από κοινοτικούς πόρους ΕΣΠΑ.

Ραντεβού ευπαθών και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού

 Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 440.000 χιλιάδες ραντεβού από τα οποία περισσότερα από 200.000 χιλιάδες ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Νέο Δημοτικό Ιατρείο στην οδό Καλαμών 21

Δημιουργούμε νέο Δημοτικό Ιατρείο επί της οδού Καλαμών 21, στην 7η Δημοτική Κοινότητα, την μόνη κοινότητα που δεν είχε δημοτικό ιατρείο μέχρι σήμερα.

Μεταφορά του 3ου Δημοτικού Ιατρείου

Μεταφέρουμε το 3ο Δημοτικό Ιατρείο σε νέο σύγχρονο κτίριο επί της οδού Πειραιώς 108, και το μετατρέπουμε σε Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας, με την προσθήκη 22 νέων ειδικοτήτων, ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων.

Rapid test έναντι της Covid-19

Πραγματοποιήσαμε περισσότερα από 250.000 rapid test έναντι της Covid-19 συνεισφέροντας στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Συντήρηση υφιστάμενων ιατρικών μηχανημάτων

Συντηρήσαμε υφιστάμενα ιατρικά μηχανήματα, καθώς και εξοπλισμό, που παρέμενε αναξιοποίητος εντός των Δημοτικών Ιατρείων.

Νέα ιατρικά μηχανήματα

Προμηθευτήκαμε νέα ιατρικά μηχανήματα, ενισχύοντας τα Δημοτικά Ιατρεία με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Επαναλειτουργία πολλών ιατρικών τμημάτων

Επαναλειτουργήσαμε πολλά ιατρικά τμήματα, όπως το οδοντιατρικό, το οφθαλμολογικό και το μικροβιολογικό, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν το εύρος των υπηρεσιών που δικαιούνται.

Υπό λειτουργεία το πρώτο «Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος»

Θέσαμε σε λειτουργία το πρώτο «Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος», εντός των Δημοτικών Ιατρείων, με παράλληλες ομαδικές συνεδρίες σε συνεργασία με διακεκριμένους Πνευμονολόγους για την υποστήριξη των πολιτών που επιθυμούν να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

Υπηρεσία του ανώνυμου προληπτικού ελέγχου

Προσθέσαμε την υπηρεσία του ανώνυμου προληπτικού ελέγχου για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα με rapidtest, για την αντιμετώπιση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως HIV, Σύφιλη και Ηπατίτιδα C, με την παράλληλη κατάρτιση του προσωπικού των Δημοτικών Ιατρείων από τον ΕΟΔΥ.

Rapid test για την ανίχνευση HIV

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 2.000 rapidtest για την ανίχνευση του HIV σε όλα τα Ιατρεία.

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών

Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών, Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και χρήσης αυτόματου απινιδιστή για
το προσωπικό της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τον τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών, Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Διοργάνωση Ημερών Αιμοδοσίας

Διοργανώσαμε «Ημέρες Αιμοδοσίας», που συνεισέφεραν στην κάλυψη των αναγκών αίματος.

«Περπατάμε για τον Αυτισμό»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου διοργανώσαμε με την Ελληνική Εταιρεία Αναπτυξιακών Παιδιάτρων, για δυο συνεχόμενα έτη, τη δράση «Περπατάμε για τον Αυτισμό» για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα άτομα με ειδικές ικανότητες, με πολύ υψηλή συμμετοχή από τους πολίτες της Αθήνας.

Συνεργασίες με αναγνωρισμένους Φορείς

Δημιουργήσαμε συνεργασίες με αναγνωρισμένους φορείς, όπως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Πανελλήνια Ένωση κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ), ο Σύλλογος για το Χαμόγελο του Παιδιού, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα παιδικά χωριά SOS, τόσο για την ανάπτυξη δράσεων στην κοινότητα όσο και για την εφαρμογή επιστημονικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δωρεάν Ενημέρωση των πολιτών

Για να υπάρχει ροή στην ενημέρωση των πολιτών, δημιουργήσαμε ανεξάρτητη ιστοσελίδα Δημοτικών Ιατρείων, εύχρηστη και λειτουργική, η οποία πληροφορεί τους πολίτες για τις υπηρεσίες, τις δράσεις πρόληψης και τα προγράμματα των Δημοτικών Ιατρείων, τα οποία παρέχονται δωρεάν σε όλους.

Πού στοχεύουμε

Διευρύνουμε την κάλυψη, τις υπηρεσίες, τις ειδικότητες και τις δυνατότητες που παρέχουν τα Δημοτικά Ιατρεία, συνεχίζοντας να προσφέρουν
αναβαθμισμένες παροχές δημόσιας υγείας, χωρίς καμία χρέωση για τους χρήστες.

Μετατροπή των Δημοτικών Ιατρείων σε Πολυδύναμα Κέντρα

Μετατρέπουμε το σύνολο των Δημοτικών Ιατρείων σε Πολυδύναμα Κέντρα με την προσθήκη νέων ειδικοτήτων ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων.

Ανακαίνιση Πολυδύναμων Ιατρείων

Ανακαινίζουμε το 1ο και 2ο Πολυδύναμο Ιατρείο – Πολυδύναμο Κέντρο στην 1η και 2η Δημοτική Κοινότητα αντίστοιχα, ώστε να λειτουργούν με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές.

Νέα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Δημιουργούμε 2 νέα καινοτόμα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που αφορούν στην «Ιατρικο-κοινωνική Φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα».

Επέκταση πιλοτικών προγραμμάτων και δημιουργία νέων

Επεκτείνουμε τα πιλοτικά προγράμματα «Διατροφή και Υγεία» και «Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος» ενώ δημιουργούμε νέα προγράμματα,
όπως το «Ακαδημία Γονέων: Σχολικός Εκφοβισμός παιδί και οθόνες», το «Ιατρείο αντιμετώπισης Μακροχρόνιων Πόνων», το «Παιδί και Αυτισμός», το πρόγραμμα «Νέα Γυναίκα – Γονιμότητα», κ.α.

Νέα υπηρεσία υποστήριξης και συμβουλευτικής

Δημιουργούμε νέα υπηρεσία υποστήριξης και συμβουλευτικής για ασθενείς με εμμένουσα συμπτωματολογία από τη νόσο Covid- 19 (Σύνδρομο Post-Covid).

Νέες προσλήψεις ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων

Προχωράμε σε νέες προσλήψεις ιατρών και κοινωνικών επιστημόνων για την περαιτέρω στελέχωση των δημοτικών ιατρείων, που λειτουργούν ως Πολυδύναμα Κέντρα