Πολιτισμός

Όλη η Αθήνα έγινε μια κυψέλη πολιτισμού. Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, νέο μουσείο “Μαρία Κάλλας”, νέος χώρος πολιτισμού στο Πάρκο Ελευθερίας με υπαίθρια δημοτική βιβλιοθήκη, ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, πλούσιο πρόγραμμα στην Τεχνόπολη, πολιτιστικές δράσεις σε όλες τις γειτονιές όλο το χρόνο, χώροι έκφρασης για κάθε καλλιτεχνική ομάδα. Πάνω από 100 παραστάσεις στο Ολυμπία Δημοτικό Θέατρο, ενώ το Athens City Festival, με 265 δράσεις σε 104 σημεία, προσέλκυσε 250.000 επισκέπτες. Νέοι χώροι πολιτισμού δημιουργούνται στο Παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο, στο Θέατρο Εμπρός και στο Αναπαυτήριο του Πικιώνη.

Τι καταφέραμε

Με όχημα την Τεχνόπολη και τον ΟΠΑΝΔΑ, υλοποιήσαμε μεθοδικά ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό σχέδιο που διασφάλισε την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας, στήριξε τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού την τριετία της πανδημίας, αναπτύχθηκε ένα δίκτυο πολιτισμού που περιλαμβάνει το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, εκσυγχρονισμένες πολιτιστικές δομές και τοπόσημα της πόλης, αρχαία και νεότερα μνημεία.

Στήριξη Καλλιτεχνών και Εργαζομένων στο Πολιτισμό

 Στηρίξαμε έμπρακτα τους καλλιτέχνες και όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό κατά την περίοδο της πανδημίας με δράσεις και εκδηλώσεις που ωφέλησαν 1.370 καλλιτέχνες και 780 εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού.

Ενίσχυση Επιχειρήσεων Πολιτισμού

Ενισχύσαμε 95 επιχειρήσεις πολιτισμού με συνολικές χρηματοδοτήσεις 6,7 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο της πανδημίας

Διαμόρφωση και Υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την πόλη

Διαμορφώσαμε και υλοποιήσαμε από την Τεχνόπολη, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, ενιαίο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την πόλη από όλο το φάσμα των τεχνών (μουσική, χορός, θέατρο, σινεμά, εικαστικά, αρχιτεκτονική, βιβλίο).

Ολυμπιακό Δημοτικό Θέατρο

Λειτουργήσαμε το Ολύμπια Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» με πάνω από 100 παραστάσεις σε 48 χιλιάδες επισκέπτες.

Επένδυση σε σύγχρονα εργαλεία και νέες τεχνολογίες

Επενδύσαμε σε σύγχρονα εργαλεία και αξιοποιήσαμε τις νέες τεχνολογίες για πολλές από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του ενιαίου προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Athens City Festival

Διοργανώσαμε το Athens City Festival, που αναδείχθηκε ως εμβληματικό γεγονός για την πόλη, με 250.000 επισκέπτες που συμμετείχαν μέσα από 265 δράσεις σε 104 σημεία της πόλης σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού σε όλη την πόλη.

Athens Film Office

Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε με επιτυχία το Athens Film Office, ενισχύοντας την Ελληνική Βιομηχανία Κινηματογράφου, καθιστώντας την Αθήνα μια φιλική πόλη για τον κινηματογράφο.

Σύγχρονα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους, παιδιά, εφήβους, ενήλικες, 60+, σχολεία και οικογένειες στα νέα μουσεία αλλά και στους ανανεωμένους πολιτιστικούς χώρους.

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Συνεχίσαμε την υλοποίηση του ιδιαιτέρως πετυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

Εκθέσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν πάνω από 50 σημαντικές εκθέσεις με περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στη Δημοτική Πινακοθήκη και 30 δράσεις με περίπου 18.000 επισκέπτες στο Κέντρο Τεχνών.

Επετειακές Εκδηλώσεις

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δράσεις Φιλοσοφίας

Υλοποιήσαμε μια σειρά δράσεων φιλοσοφίας για όλες τις ηλικίες στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Εφαρμογή «Culture in Athens»

Δημιουργήσαμε νέα, σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας για την ενημέρωση του κοινού, το portal και την εφαρμογή-app «Culture in Athens» που αποτελεί την πύλη ενημέρωσης για τους επισκέπτες της Αθήνας από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το ενιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και τα νέα από τον χώρο του πολιτισμού στην πόλη.

Επανατοποθέτηση Γλυπτών που απομακρύνθηκαν

Επανατοποθετούμε στον δημόσιο χώρο όσα γλυπτά χρειάστηκε να απομακρυνθούν και αποθηκευτούν, λόγω της κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό. Παράλληλα, επαναφέραμε μετά από πολλά χρόνια την τακτική συντήρηση και ανάδειξη των γλυπτών της πόλης. Μόνο τον τελευταίο χρόνο καθαρίσαμε, συντηρήσαμε ή/και αποκαταστήσαμε περισσότερα από 20 γλυπτά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον εμβληματικό ΔΡΟΜΕΑ.

Ίδρυση «Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων»

Ιδρύσαμε το «Μορφωτικό Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων» το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης των Αθηνών. Το Μ.Ι.Δ.Α. το οποίο στεγάζεται σε κτίριο δωρεά, της οικογένειας Μπίρη, θα αποτελέσει εχέγγυο για την περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Λαμπερό Χριστουγεννιάτικο Στολισμό

Τα Χριστούγεννα πλημμυρίσαμε την Αθήνα και τις 129 γειτονιές της με λάμψη και φως με λαμπερά στολίδια στους δρόμους και στις πλατείες. Παράλληλα με τον λαμπερό στολισμό διαμορφώσαμε, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς μας, ένα δυναμικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα που μετέτρεψε την Αθήνα σε μία μεγάλη γιορτινή σκηνή για μικρούς και μεγάλους.

Πού στοχεύουμε

Εργαζόμαστε για να γίνει η Αθήνα εμβληματικός διεθνής πολιτιστικός προορισμός, αναβαθμίζοντας εμβληματικά πολιτιστικά τοπόσημα της
πόλης και αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα χώρων έκφρασης, δημιουργίας και ανάδειξης των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού στην πόλη.

Αναβάθμιση Σημαντικών πολιτιστικών υποδομών

Αναβαθμίζουμε σημαντικές πολιτιστικές υποδομές της Αθήνας, δημιουργώντας σε όλη την πόλη σημαντικούς πόλους που αγκαλιάζουν όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις καλλιτεχνικές εκφράσεις και κάθε είδος τέχνης

Πάρκο Ελευθερίας

Λειτουργία της υπαίθριας βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βενιζέλου – Αντιδικτατορικού Αγώνα ως ένα ολοκληρωμένο cluster πολιτισμού και ιστορίας, που θα αποτελεί χώρο μνήμης, γνώσης και συνάντησης.

Θέατρο Εμπρός

Χώρος έκφρασης των καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης.

Κτήριο Πλατείας Δικαιοσύνης

Χώρος για εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Κτήριο οδού Πινδάρου:

Εκθεσιακός χώρος που θα απευθύνεται στους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς.

Κτίριο Οικίας Δουρούτη

Χώρος που θα υποστηρίξει την λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης στον Κεραμεικό σε συνδυασμό με την Παλιά Πινακοθήκη, πρώην Βρεφοκομείο, αναδεικνύοντας περισσότερα εκθέματα από τον πολιτιστικό πλούτο της Αθήνας

Κινηματογράφος ΑΒ

Τοπικό κέντρο πολιτισμού στη Θεοτοκοπούλου/ Πατήσια.

Θέατρο Λυκαβηττού

Το εμβληματικό θέατρο της πόλης επαναλειτουργεί μετά από 15 χρόνια με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Κτήριο Κονίστρας

Χώρος πολιτιστικού παιχνιδιού, δημιουργίας και γνώσης για τα παιδιά

Κτίριο Μουσείο Γλυπτών και Ομοιωμάτων Λουκίας Γεωργαντή

Χώρος αφιερωμένος στη σύγχρονη νεοελληνική γλυπτική σε άμεση σχέση με το Α’ Νεκροταφείο.

Αμφιθέατρο στο Άλσος Γουδή

Τοπικό πολιτιστικό hub

Ενίσχυση «Θέατρο Ολύμπια»

Ενισχύουμε με νέες δυναμικές διεθνείς παραγωγές το εμβληματικό λυρικό θέατρο «Θέατρο Ολύμπια».

Αναβάθμιση του «Athens City Festival»

Αναβαθμίζεται το φεστιβάλ της πόλης «Athens City Festival» σε στοιχείο της διεθνούς ταυτότητας της πόλης.

Καθιέρωση του Φεστιβάλ Κολωνού

Κάθε Σεπτέμβριο, στην ιστορική γειτονιά της πόλης, στον καταπράσινο λόφο του Ιππίου Κολωνού, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που επιμελείται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), καθιερώνουμε το Φεστιβάλ Κολωνού.

Καθιέρωση του «Athens Dance Festival»

Καθιερώνεται ένας νέος θεσμός το «Athens Dance Festival» που ενσωματώνεται στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ταυτότητα της.

Προώθηση του προγράμματος «Όλη η Αθήνα μια σκηνή»

Προωθούμε και εμπλουτίζουμε το καινοτόμο πρόγραμμα εκδηλώσεων όλες τις γειτονιές της πόλης «Όλη η Αθήνα μια σκηνή»

Ενίσχυση του στολισμού της Πόλης

Ενισχύουμε τον στολισμό της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές. Διευρύνουμε τον στολισμό σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και συγκεκριμένα σε περισσότερες από 45 πλατείες και στις 7 δημοτικές κοινότητες.

Στολισμός μειωμένης Ενεργειακής Κατανάλωσης

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά στολισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους