Ασφάλεια

Τι καταφέραμε

Προχωρήσαμε στην ποιοτική και λεπτομερή χαρτογράφηση της παραβατικότητας, διακίνησης ναρκωτικών και οχλήσεων της καθημερινότητας εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Αντιμετώπιση Παραβατικότητας

Στη λίστα των μορφών παραβατικότητας που αντιμετωπίζει ο Δήμος υπάγονται οι οχλήσεις πολιτών (κατοίκων, σχολείων, παιδικών χαρών, επαγγελματιών, τουριστών), οι κλοπές, οι κίνδυνοι δημόσιας υγείας καθώς και το αίσθημα ανασφάλειας τουριστών- επισκεπτών για το περιβάλλον ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σχεδιασμός δράσεων

Από το 2019 προχωρήσαμε σε μια σειρά από δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών αστυνόμευσης της πρωτεύουσας και την ενίσχυση της ασφάλειας στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Όλες βασίζονται στον ακριβή σχεδιασμό, τη φιλική και ειλικρινή συνεργασία, τον συντονισμό και τη συμπληρωματική δράση με συναρμόδιους φορείς, με σκοπό την ανάπτυξη δυναμικών και αλληλεπιδραστικών μηχανισμών που επιτρέπουν όλο και περισσότερο να απαντάμε σταθερά, συνολικά κι αποτελεσματικά στις ανάγκες ασφάλειας των Αθηναίων.

Ενιαίο συντονιστικό κέντρο

Από το Δεκέμβριο του 2019 προχωρήσαμε στη σύσταση και τη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων και ΕΛ.ΑΣ. Μια δομή εστιασμένη στη μάχη της καθημερινότητας.

Εγκατταλελειμμένα οικήματα

Από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, μέσω του ΕΣΚ πραγματοποιήσαμε παραπάνω από 100 σφραγίσεις- καθαρισμούς εγκαταλελειμμένων οικημάτων.

Πού στοχεύουμε

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία προτείνουμε:

Προληπτική κοινοτική αστυνόμευση

Εφαρμογή του μοντέλου της προληπτικής κοινοτικής αστυνόμευσης που βασίζεται στη σταθερή παρουσία στη γειτονιά και τη συνεργασία με κατοίκους και φορείς για τη γνώση και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, σε τοπικό επίπεδο.

Αντιμετώπιση κυκλωμάτων

Εφαρμογή ολοκληρωμένου διυπουργικού σχεδίου αντιμετώπισης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης εμπορίας ανακυκλώσιμου υλικού και σκραπ.

Πάταξη οργανωμένης εγκληματικότητας

Ανάπτυξη περισσότερων δράσεων για την αντιμετώπιση βαρύνουσας οργανωμένης εγκληματικότητας (παρεμπόριο, εκμετάλλεση ΚΥΕ, έκδοση πλαστών διαβατηρίων κλπ).