Φωτισμός

Φωτισμός

Με τα συνολικά 43.678 φωτιστικά νέας τεχνολογίας LED, η Αθήνα κερδίζει πολλαπλά. Αναδεικνύεται ο χαρακτήρας της και τη νύχτα, οι δρόμοι της έγιναν ασφαλέστεροι, ενώ παράλληλα η εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος θα φτάσει το 60%.

Τι καταφέραμε

Βελτιώνουμε, συντηρούμε και επεκτείνουμε τις ηλεκτρολογικές υποδομές της πόλης.

Φωτίζουμε την πόλη, προστατεύουμε το περιβάλλον, ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.

Νέοο Δίκτυο Οδοφωτισμού

• Τοποθετήσαμε 15.627 μέτρα νέου εναέριου δικτύου οδοφωτισμού.

Αντιμετώπιση βλαβών

Ανταποκριθήκαμε σε 80.930 αιτήματα βλαβών, επισκευάσαμε 2.671 βλάβες σε πίλαρ φωτισμού και χορηγήσαμε 1.697 μικροφωνικές εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις.

Συντριβάνια

Τα σιντριβάνια είναι σημαντικά για εμάς γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε 83.516 τακτικές συντηρήσεις στα σιντριβάνια της πόλης.

Φορτιστές αυτοκινήτων

Δημιουργήσαμε πιλοτικά ένα μεγάλο δίκτυο φόρτισης οχημάτων με 19 σημεία σε όλη την πόλη, προκειμένου οι συμπολίτες μας να φορτίζουν δωρεάν ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Φωτιστικά LED

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο ενεργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού στην Ελλάδα αντικαθιστώντας το σύνολο των 43.678 φωτιστικών με νέα τεχνολογίας led.

Με αυτό το έργο,

• Φωτίζουμε το κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ενισχύοντας το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας. Ήδη έχει υλοποιηθεί η αντικατάσταση περισσότερων από 25.000 φωτιστικών και συνεχίζουμε για να καλύψουμε το σύνολο του Δήμου.

• Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά μέσο όρο 60% εξοικονομώντας δημοτικούς πόρους, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

• Αυτοματοποιούμε το σύστημα του οδοφωτισμού, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το κέντρο ελέγχου σε περιπτώσεις βλάβης, ενώ εξασφαλίζουμε την ομαλή λειτουργία του δικτύου έχοντας προβλέψει 10ετή συντήρηση.

• Εξοικονομήσαμε 50 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφού η δαπάνη του έργου καλύπτεται από πρόσθετους Ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε.

Πού στοχεύουμε

Η κλιματική στρατηγική μας για την περίοδο 2023- 2030 στοχεύει στην αναδιανομή του δημοόσιου χώρου, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στην ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας. Συγκεκριμένα:

Αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα δημοτικά κτίρια και τις υποδομές μας.

1. 30% των δημοτικών κτιρίων έως και το 2030.
2. Τοποθέτηση ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια στο 50% έως και το 2030.
3. Αντικατάσταση 100% των φωτιστικών σωμάτων σε LED στο σύνολο του δικτύου το οδοφωτισμού και των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μέχρι το 2030.

Επιταχύνουμε τη μετάβαση σε βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.

1. Αύξηση θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης κατά 25% μέχρι το 2030.

2. Μείωση του ποσοστού μήκους των μικρών πεζοδρομίων (πλάτος > 1,5μ.) στο 10% του συνολικού οδικού δικτύου της πόλης μέχρι το 2030.

3. Υλοποίηση του Σχέδιου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων έως το 2030. Δημιουργία 650 σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε 545 σημεία, προσβάσιμα σε όλους (ΙΧ, ταξί, οχήματα τροφοδοσίας, τουριστικά λεωφορεία, ΙΧ ΑμεΑ) και μετατροπή του 30% του δημοτικού στόλου σε ηλεκτροκίνητο έως το 2030.

4. Αύξηση της πεζής μετακίνησης στο 14,5% των μετακινήσεων και στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στο 4,5% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ενσωματώνουμε πράσινες και μπλε υποδομές, διαχειριζόμαστε και αποκαθιστούμε τα οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα.

1. Η Διπλή Ανάπλαση (Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικός).

2. Ανάπλαση πλατείας Θεάτρου κι επέκταση ανάπλασης Εμπορικού Τριγώνου.

3. Περαιτέρω δημιουργία και φύτευση απαλλοτριωμένων και θεσμοθετημένων αδιαμόρφωτων χώρων πρασίνου και εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.

4. Δημιουργία νέων πάρκων τσέπης και επιπλέον πάρκων σκύλων.

5. Ενοποίηση υφιστάμενων και νέων χώρων πρασίνου μέσω «πράσινων διαδρομών» για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε όλους τους κατοίκους της πόλης, της βιολογικής συνδεσιμότητας και της αστικής βιοποικιλότητας.

Λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των κλιματικών κινδύνων

1. Προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η προστασία πρανών και η αντιμετώπιση της κατάπτωσης πρανών σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων.

2. Πυροπροστασία, όπου προβλέπεται η απομάκρυνση της νεκρής φυτικής μάζας, καθώς και συστήματα έξυπνης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης σε όλους τους χώρους πρασίνου.

3. Διερευνούμε τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος έξυπνης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης στους λόφους και στα άλση της πόλης.

4. Προσχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης.

Ενισχύουμε την κυκλικότητα και βιώσιμη διαχείριση νερού και απορριμμάτων

1. Εκτροπή / ανάκτηση λοιπών ρευμάτων με Πράσινα Σημεία κ.λπ. (σύνολο 18.657 τόνοι).

2. Προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης (καφέ κάδοι) και επέκταση του δικτύου συλλογής κομπόστ και ανανέωση οχημάτων ανακύκλωσης.

3. Προώθηση των βιώσιμων επισιτιστικών πρακτικών και κοινωνικής συνοχής.

4. Δημιουργία εργαστηρίου επαναχρησιμοποίησης και χώρου μεταπώλησης υλικών για τους ενδιαφερόμενους δημότες και δημιουργία δικτύου «Γωνιάς Ανακύκλωσης».

Επιπλέον

Περισσότερο φως, αυτοματισμοί και εξοικονόμηση πόρων. Ο φωτισμός της πόλης περνάει στον 21ο αιώνα.

Επεκτείνουμε σημαντικές υποδομές της πόλης, βελτιώνουμε την καθημερινότητα για όλους.

Πλήρης μετάβαση σε LED

Ολοκληρώνουμε έως τον Απρίλιο του 2024 την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, αντικαθιστώντας το σύνολο των 43.678 φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας led. Με την ολοκλήρωση του έργου καμία γειτονιά της πόλης δεν θα έχει ανεπαρκή φωτισμό.

Κεντρική διαχείριση οδοφωτισμού

Θέτουμε σε πλήρη λειτουργία το σύστημα κεντρικής διαχείρισης του οδοφωτισμού. Μέσα από το κέντρο ελέγχου μπορούμε να υλοποιούμε απομακρυσμένα τις απαραίτητες ρυθμίσεις και να ενημερωνόμαστε αυτόματα για τυχόν βλάβη, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε την ενημέρωση από τον πολίτη.

Εξοικονομούμε ενέργεια

Μετατρέπουμε σε όφελος για τον δημότη, με στοχευμένες μειώσεις των δημοτικών τελών, την εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος κατά 60% που εξασφαλίζεται με το πρόγραμμα που υλοποιείται.

Προώθηση ηλεκτροκίνησης

Προωθούμε την ηλεκτροκίνηση και διευρύνουμε το δίκτυο των προσβάσιμων φορτιστών οχημάτων. Σε βάθος πενταετίας η Αθήνα αποκτά το μεγαλύτερο και πληρέστερο δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα, το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 545 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι (ΙΧ, ταξί, οχήματα τροφοδοσίας, τουριστικά λεωφορεία, ΙΧ ΑμεΑ).

Υπογειοποιήσεις δικτύων

Συνεργαζόμαστε με τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προχωρήσουμε σε υπογειοποιήσεις δικτύου σε περιοχές που το έχουν ανάγκη, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος.

Έξυπνοι φορτιστές

Δημιουργούμε έξυπνα παγκάκια σε πολυσύχναστα μέρη, ώστε να μπορείς να φορτίσεις το κινητό ή το πατίνι σου, όσο περιμένεις στη σκιά ενός δέντρου.