Επιχειρηματικότητα

Τι καταφέραμε

Εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, για να στηρίξουμε το τοπικό παραγωγικό δυναμικό και να κάνουμε την Αθήνα πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστική ως επενδυτικό προορισμό.

Σχέδιο ώθησης της Αναπτυξιακής Διαδικασίας

Υλοποιήσαμε από τον Νοέμβριο 2020, «βάζοντας πλάτη» στα δύσκολα, με διαβούλευση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, σχέδιο για την ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στον Δήμο Αθηναίων με δράσεις και παρεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκές και συγχρηματοδοτούμενες πηγές, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου.

Υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων

Υποστηρίξαμε περισσότερες από 265 επιχειρήσεις με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της διαφύλαξης της λειτουργίας και των θέσεων εργασίας, την υποστήριξη της «πράσινης» λειτουργίας, το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων και γενικότερα την ενίσχυση επιχειρήσεων του οικοσυστήματος της πόλης.

Υποστήριξη συλλογικών φορέων επιχειρηματικότητας

Υποστηρίξαμε τους συλλογικούς φορείς επιχειρηματικότητας στον Δήμο Αθηναίων μέσα από τη δράση «Καινοτόμες Πρωτοβουλίες / Δίκτυο προώθησης και στήριξης των συλλογικών φορέων επιχειρηματικότητας στον Δήμο Αθηναίων “AthensBusinessToolkit”», προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Υποστήριξη των επιχειρήσεων στο χώρο του πολιτισμού

Ενισχύσαμε δράσεις πολιτισμού και τέχνης με χρηματοδότηση σε 95 επιχειρήσεις που λειτουργούν στα όρια του Δήμου με τη δράση «Υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού εντός των ορίων περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ του Δήμου Αθηναίων», συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Υποστήριξη Επιχειρηματικών Σχεδίων για Χρηματοδοτήσεις

Υποστηρίξαμε 125 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στη δράση “AthensBusinessGreenToolkit”, προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με όρους πράσινης λειτουργίας και βιοκλιματικού σχεδιασμού

Ενίσχυση Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Ενισχύσαμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα ή ενδιαφέρονται για την πόλη ως επιχειρηματικό ή επενδυτικό προορισμό και επιδιώκουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, με διάθεση ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της δράσης “Business Digital Upgrade”, προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Μηχανισμός Επιχειρηματικής Εκκόλαψης

Δημιουργήσαμε μηχανισμό επιχειρηματικής εκκόλαψης μέσω της δράσης «Υποστήριξη της Εκκόλαψης Νέων Επιχειρήσεων σε κλάδους της RIS με αξιοποίηση των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας (εμπορικό τρίγωνο)», προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των ικανοτήτων αυτοαπασχολούμενων και επιχειρηματιών, για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης.

START School of Business

Υλοποιήσαμε για ένα δίμηνο το 2021 το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «START School of Business», που παρέχει δια ζώσης και ψηφιακά υπηρεσίες εκπαίδευσης σε 45 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με έδρα το Δήμο Αθηναίων, σε ψηφιακές, οριζόντιες και επαγγελματικές δεξιότητες.

START School of Code

 Υλοποιήσαμε το εξαμηνιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα START School of Code που πρόσφερε σε 49 συμμετέχοντες τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις που πρέπει να έχει ένας νέος Front-End προγραμματιστής.

Ψηφιακή πλατφόρμα "Athens is Back"

Με την ψηφιακή πλατφόρμα «Athens is Back» προβλήθηκαν δωρεάν περισσότερες από 1.250 αθηναϊκές επιχειρήσεις σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές.

Προβολή των Καταστημάτων της Αθήνας

Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών λειτουργήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα “Athens Shopping”, όπου προβάλλονται τα καταστήματα της Αθήνας, ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να ανακαλύψει την ποιοτική αγορά της Αθήνας και να βρει οτιδήποτε αναζητά, ανά κατηγορία και ανά περιοχή.

Στήριξη Επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την Πανδημία

Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων που είχαν χτυπηθεί από την πανδημία και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε να κρατηθούν όρθιες, απαλλάσσοντας από:
α) την καταβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού,
β) από την καταβολή του τέλους χρήσεως κοινόχρηστου στου χώρου και γ) από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους.

Πού στοχεύουμε

Επενδύουμε στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας εντείνοντας την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος που προβλέπει δράσεις προώθησης συνεργασιών B2B και ενίσχυσης τοπικών επιχειρήσεων με στόχευση συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων της οικονομίας στην πόλη.

Σεμινάρια και Εκπαιδευτικές Ημερίδες για τοπικές επιχειρήσεις

 Υλοποιούμε σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες με αποδέκτες τις τοπικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στην ανάδειξη και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους με βάση τις διεθνείς τάσεις.

Ταξίδια εξοικείωσης και επαγγελματικές συναντήσεις με φορείς ενδιαφέροντος

 Διοργανώνουμε ταξίδια εξοικείωσης και επαγγελματικές συναντήσεις με φορείς ενδιαφέροντος (διεθνείς οργανισμοί, εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών, δημοσιογράφοι) για την περαιτέρω προβολή της Αθήνας ως βιώσιμου, ασφαλούς και προσβάσιμου προορισμού για όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές στόχους

Διοργανώνουμε επιχειρηματικές αποστολές σε αγορές στόχους και νέες αγορές, σε συνεργασία με τουριστικές επιχειρήσεις της Αθήνας για την επίτευξη συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού με στόχο την προσέλκυση ολοένα αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών.

Υποστήριξη Τοπικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Υποστηρίζουμε τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και την ενδυνάμωση της ταυτότητας και ανταγωνιστικότητας τους με τη δημιουργία εργαλείων πιστοποίησης βιώσιμων πρακτικών στη λειτουργία αυτών.

Travel Trade Athens

 Διοργανώνουμε το Travel Trade Athens σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τουρισμού, όπου οι προγραμματισμένες (B2B) συναντήσεις ανάμεσα στους Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του Τουρισμού της διεθνούς αγοράς αποτελούν σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

Διεκδίκηση Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων

Ενισχύουμε τη διεκδίκηση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και αθλητικών εκδηλώσεων για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια της Αθήνας. Εκτιμάται ότι για κάθε συνέδριο 1.000 ατόμων τα έσοδα στην τοπική οικονομία ξεπερνούν το 1εκατ. ευρώ.

Δράσεις Υποστήριξης επιχειρήσεων

Σχεδιάζουμε δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία.

Διασύνδεση Έρευνας και Επιχειρηματικότητας

Προωθούμε δράσεις διασύνδεσης έρευνας και επιχειρηματικότητας μέσα από το νέο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Αθήνας.

Τόνωση του Τοπικού Οικονομικού Οικοσυστήματος

Το πρόγραμμα μας για την τόνωση και ανάπτυξη του τοπικού οικονομικού οικοσυστήματος χρηματοδοτείται από τους πόρους του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του Δήμου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Αθήνας με ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του.