Τρίτη Ηλικία

Αυξάνουμε τον αριθμό των Λεσχών Φιλίας σε 30, δίνουμε την ευκαιρία στα 4.000 ενεργά μέλη τους να κοινωνικοποιηθούν, να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, αλλά και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις. Με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” φροντίζουμε κανείς να μην αισθάνεται μόνος.

Τι καταφέραμε

Στηρίξαμε τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να είναι ενεργοί και δημιουργικοί, αντιμετωπίζοντας την απομόνωση και την αποξένωση.

Υλοποίηση Προγραμμάτων και Δωρεάν επισκέψεις

Υλοποιήσαμε Προγράμματα Γυμναστικής, Αυτοάμυνας, Νοσηλευτικής Φροντίδας, Φυσικοθεραπείας, Ψυχολόγων, Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών ομάδων, εκδρομές σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, καθώς και δωρεάν επισκέψεις σε Θέατρα και Μουσεία.

Μικρά Κέντρα Δωρεάν Διενέργειας Τεστ Covid-19

Σε 8 γειτονιές της Αθήνας, οι Λέσχες Φιλίας λειτούργησαν ως Μικρά Κέντρα δωρεάν Διενέργειας Τεστ για ανίχνευση του Covid-19, με πραγματοποίηση 94.084 δωρεάν τεστ σε πολίτες – κατοίκους του Δήμου Αθηναίων.

Εκπαίδευση μελών των Λεσχών Φιλίας στις νέες τεχνολογίες

375 μέλη όλων των Λεσχών Φιλίας εκπαιδεύτηκαν στη χρήση tablet και στις νέες τεχνολογίες μέσα στις Λέσχες Φιλίας.

Κατ'οίκον διανομή εορταστικών πακέτων

 Κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων 2020-2021, πραγματοποιήσαμε κατ΄οίκον διανομή 2.500 εορταστικών πακέτων στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Open Social Net». Τα Χριστούγεννα του 2022 και το Πάσχα του 2023 μοιράστηκαν από τις Λέσχες Φιλίας 4.000 πακέτα σε όλα τα μέλη.

Υλοποίηση προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω του οποίου ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρία, κατά βάση μοναχικά και χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης

Πού στοχεύουμε

Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αναβαθμίζοντας τις δομές και τις δράσεις υποστήριξης, φροντίδας, τόνωσης αυτοπεποίθησης, ενίσχυσης του αισθήματος της ανεξαρτησίας, της αυτάρκειας, της αξιοπρέπειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Λέσχες φιλίας σε όλες τις γειτονιές

Δεν αφήνουμε καμία γειτονιά της πόλης χωρίς λέσχη φιλίας. Αυξάνουμε τον αριθμό τους από 25 σε περισσότερες από 30 και τα μέλη από 4.300 μέλη σε περισσότερα από 5.000.

Νέες λέσχες φιλίας

Ενδεικτικά δημιουργούμε νέες λέσχες φιλίας σε Εξάρχεια, Κολωνάκι, Γουδή, Ριζούπολη, Ερυθρό και Ομόνοια.

Επένδυση σε ολοκληρωμένα πολιτιστικά προγράμματα

Επενδύουμε σε ολοκληρωμένα προγράμματα πολιτιστικών, επιμορφωτικών και δημιουργικών δράσεων, που υποστηρίζουν την ενεργό γήρανση για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στο 3ο στάδιο της ενήλικης ζωής τους.

Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας

Αναπτύσσουμε δίκτυο υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας για τη φροντίδα ατόμων τρίτης ηλικίας, με έμφαση στην πρόληψη και την ενδυνάμωση τους για να είναι ενεργά μέλη της πόλης και των γειτονιών τους.

Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών

Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη λειτουργία και την οργάνωση των Λεσχών Φιλίας για τη βελτίωση του επιπέδου κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης.

Προώθηση του Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας

Προωθούμε ως θεσμό της πόλης το Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας, δίνοντας στα μέλη των Λεσχών Φιλίας το βήμα να εκφραστούν μέσα από τα ταλέντα και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες του

Ενίσχυση ψηφιακών ικανοτήτων ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας

Ενισχύουμε τις ψηφιακές ικανότητες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, με την παρακολούθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης στη χρήση τεχνολογικών μέσων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ψηφιακής ενδυνάμωσης, για να βελτιώνεται η καθημερινότητά τους και να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τους.

Αξιοποίηση του πολιτισμού

Αξιοποιούμε τον πολιτισμό ως όχημα πνευματικής υγείας, με σκοπό τη βελτίωση της κοινωνικοποίησης, της πνευματικής υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας του Δήμου Αθηναίων.

Δωρεάν παρακολούθηση και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις

Διευρύνουμε τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης και συμμετοχής των μελών των Λεσχών Φιλίας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και φεστιβάλ κινηματογράφου, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.