Κλιματική Αλλαγή

Τι καταφέραμε

H κλιματική αλλαγή, η ανάγκη προσαρμογής σε αυτήν και περιορισμού των επιπτώσεών της αποτελεί αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής εποχής για τις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Στην Αθήνα, εφαρμόζουμε μια κλιματική πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη, την ασφάλεια και την προστασία του, με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσής του. Πρασινίζουμε την πόλη, προστατεύουμε το περιβάλλον και τους πολίτες, κάνουμε την Αθήνα πιο βιώσιμη, πιο ανθεκτική, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.

Σχέδιο Δράσης

Αναπτύξαμε και υλοποιούμε το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα που περιλαμβάνει τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους, με ορίζοντα το 2030:

 • Μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% (συγκριτικά με το 2018).
 • Το 70% του πληθυσμού της πόλης να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο
  πρασίνου.
 • Το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται έως
  το 2030 από χώρους πρασίνου (δεντροστοιχίες, αστικά
  δάση, πάρκα, λόφους, ιδιωτικό πράσινο, πράσινους τοίχους
  και δώματα) ή/και διαπερατές επιφάνειες (χωμάτινες επιφάνειες, υδατοπερατά υλικά, επιφάνειες με συστήματα βιώσιμης διαχείρισης νερού).

Ενεργειακές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσαμε ενεργειακά 8 σχολεία (3 σχολικά συγκροτήματα) και συνεχίζουμε με την ενεργειακή αναβάθμιση επιπλέον 8 σχολείων (6 σχολικά συγκροτήματα) και τριών δημοτικών κτιρίων.

Επιδοτήσεις επιχειρήσεων

Επιδοτήσαμε 123 επιχειρηματικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για αναβάθμιση της λειτουργίας τους, βάσει αρχών της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Χάρτης Ηλιακής Απόδοσης

Δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με το C40 και την Arup, Χάρτη Ηλιακής Ενεργειακής Απόδοσης (Athens Solar Map) για τα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων.

Βιώσιμη Κινητικότητα

Εκπονήσαμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ) που με βάση την επέκταση, αναζωογόνηση και αναδιανομή του δημοσίου χώρου στοχεύουν στην περιβαλλοντική και κοινωνική ανάταξη της πόλης και της καθημερινής ζωής σε αυτήν.

Πράσινες Επενδύσεις

Με έναν τετραπλασιασμένο προϋπολογισμό επενδύουμε πάνω από 35 εκατ. € για την αναβάθμιση υφιστάμενων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Υλικά πεζοδρομίων

Αναβαθμίσαμε πεζοδρόμια σε 59 δρόμους (79.981 τ.μ.) που είναι πλέον κατασκευασμένα με σύγχρονα ψυχρά και φυσικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πιο εύκολα προσβάσιμα και ασφαλή για τους πολίτες.

Συντριβάνια

Μέχρι σήμερα, αποκαταστήσαμε 32 σιντριβάνια και ακόμα 15 βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δημιουργήσαμε ένα ολοκαίνουργιο μεγάλο σιντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας. Όλα συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης.

Υιοθεσία Δέντρων

Αναπτύξαμε και δρομολογήσαμε το πρόγραμμα “Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα”, μέσω εφαρμογής για υιοθεσία δένδρων https://novoville.com/el/adopt-a-tree/. Η δράση αυτή βραβεύθηκε με βραβείο «Gold» από τα BestCity Awards, στον πυλώνα «3- Sustainable city», ενότητα «3.8 – κλιματική αλλαγή» (2021).

Heat Action

Γίναμε ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας City Champions for Heat Action της Extreme Heat Resilience Alliance και θεσμοθετήσαμε την πρώτη Chief Heat Officer στον Δήμο Αθηναίων.

Εφαρμογή Extrema Global

Αναπτύξαμε την εφαρμογή Extrema Global για την Αθήνα, συμπληρωματική εφαρμογής Air Quality και Δροσερές Διαδρομές. Εκπονήσαμε χάρτη καλοκαιρινών θερμοκρασιών της πόλης. Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα για τους καύσωνες: coolathens. cityofathens.gr.

Αύξηση Ανακύκλωσης

Αυξήσαμε κατά 115% τη συνολική ποσότητα καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού, από τους 7.414 (2019) στους 16.000 τόνους (2022).

Αυξήσαμε κατά 165% τις συλλεγόμενες ποσότητες βιοαποβλήτων από τους 1.500 τόνους (2019) στους 4.000 τόνους (2022).

Συνεργασία με ΕΥΔΑΠ

Συνεργαζόμαστε με την ΕΥΔΑΠ για την καταγραφή του «Γαλάζιου Αποτυπώματος» της πόλης. Οργανώνουμε το αρχείο δημοτικών χρήσεων/καταναλώσεων νερού, βελτιώνουμε τη διαχείρισή του και εκλογικεύουμε τη χρήση του.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Φωτισμού

Υλοποιούμε το μεγαλύτερο έργο ενργειακής αναβάθμισης οδοφωτισμού στην Ελλάδα αντικαθιστώντας το σύνολο των 43.678 φωτιστικών της πόλης με νέας τεχνολογίας LED, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 60%, εξοικονομώντας δημοτικούς πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών

Ψηφιοποιήσαμε το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού και των μετακινήσεων.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Κλιματικά Σχολεία"

Εντάξαμε 71 σχολεία του Δήμου Αθηναίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλιματικά Σχολεία – EUKI για τη μείωση των εκπομπών και την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Παρακολούθηση Εκπομπών Άνθρακα

Καταφέραμε να βρισκόμαστε στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης του οργανισμού CDP (Carbon Disclosure Project), στις A-list Cities, για την καλύτερη παρακολούθηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τέσσερα συναπτά έτη.

Διεθνείς δράσεις

Συμμετέχουμε στα σημαντικότερα διεθνή δίκτυα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: C40, Eurocities, ICLEI, Resilient Cities Network.

Με τον ίδιο σκοπό, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε συνέργειες με φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και με την Κοινωνία των Πολιτών και τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, όπως το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκή Αποστολή (EU MISSION) «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030», το σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors), το Cool Cities Network, το Community Practice on Heat και το “Αthens Urban Age”.

Πού στοχεύουμε

Η κλιματική στρατηγική μας για την περίοδο 2023- 2030 στοχεύει στην αναδιανομή του δημοόσιου χώρου, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και στην ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας. Συγκεκριμένα:

Αναβαθμίζουμε ενεργειακά τα δημοτικά κτίρια και τις υποδομές μας.

1. 30% των δημοτικών κτιρίων έως και το 2030.
2. Τοποθέτηση ΑΠΕ στα δημοτικά κτίρια στο 50% έως και το 2030.
3. Αντικατάσταση 100% των φωτιστικών σωμάτων σε LED στο σύνολο του δικτύου το οδοφωτισμού και των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου μέχρι το 2030.

Επιταχύνουμε τη μετάβαση σε βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.

1. Αύξηση θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης κατά 25% μέχρι το 2030.

2. Μείωση του ποσοστού μήκους των μικρών πεζοδρομίων (πλάτος > 1,5μ.) στο 10% του συνολικού οδικού δικτύου της πόλης μέχρι το 2030.

3. Υλοποίηση του Σχέδιου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων έως το 2030. Δημιουργία 650 σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε 545 σημεία, προσβάσιμα σε όλους (ΙΧ, ταξί, οχήματα τροφοδοσίας, τουριστικά λεωφορεία, ΙΧ ΑμεΑ) και μετατροπή του 30% του δημοτικού στόλου σε ηλεκτροκίνητο έως το 2030.

4. Αύξηση της πεζής μετακίνησης στο 14,5% των μετακινήσεων και στην αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στο 4,5% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Ενσωματώνουμε πράσινες και μπλε υποδομές, διαχειριζόμαστε και αποκαθιστούμε τα οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα.

1. Η Διπλή Ανάπλαση (Λ. Αλεξάνδρας-Βοτανικός).

2. Ανάπλαση πλατείας Θεάτρου κι επέκταση ανάπλασης Εμπορικού Τριγώνου.

3. Περαιτέρω δημιουργία και φύτευση απαλλοτριωμένων και θεσμοθετημένων αδιαμόρφωτων χώρων πρασίνου και εγκαταλελειμμένων οικοπέδων.

4. Δημιουργία νέων πάρκων τσέπης και επιπλέον πάρκων σκύλων.

5. Ενοποίηση υφιστάμενων και νέων χώρων πρασίνου μέσω «πράσινων διαδρομών» για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε όλους τους κατοίκους της πόλης, της βιολογικής συνδεσιμότητας και της αστικής βιοποικιλότητας.

Λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των κλιματικών κινδύνων

1. Προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η προστασία πρανών και η αντιμετώπιση της κατάπτωσης πρανών σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Αθηναίων.

2. Πυροπροστασία, όπου προβλέπεται η απομάκρυνση της νεκρής φυτικής μάζας, καθώς και συστήματα έξυπνης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης σε όλους τους χώρους πρασίνου.

3. Διερευνούμε τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος έξυπνης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης στους λόφους και στα άλση της πόλης.

4. Προσχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης.

Ενισχύουμε την κυκλικότητα και βιώσιμη διαχείριση νερού και απορριμμάτων

1. Εκτροπή / ανάκτηση λοιπών ρευμάτων με Πράσινα Σημεία κ.λπ. (σύνολο 18.657 τόνοι).

2. Προμήθεια εξοπλισμού κομποστοποίησης (καφέ κάδοι) και επέκταση του δικτύου συλλογής κομπόστ και ανανέωση οχημάτων ανακύκλωσης.

3. Προώθηση των βιώσιμων επισιτιστικών πρακτικών και κοινωνικής συνοχής.

4. Δημιουργία εργαστηρίου επαναχρησιμοποίησης και χώρου μεταπώλησης υλικών για τους ενδιαφερόμενους δημότες και δημιουργία δικτύου «Γωνιάς Ανακύκλωσης».

Επιπλέον

Λαμβάνουμε μέτρα για τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών για την Αθήνα

Πράσινο στους δρόμους

Καλύπτουμε με πράσινο τις επιφάνειες της πόλης 20- 30% για δρόμους, 40-70% για πλατείες και 80-90% για πάρκα, με μεγιστοποίηση της κάλυψης και της σκίασης των δέντρων.

Σκίαση - δενδροκάλυψη

Αυξάνουμε τη σκίαση σε πεζόδρομους, πλατείες, στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ποδηλατοδρόμους, και σε λοιπούς δημόσιους χώρους, με δέντρα κατά προτεραιότητα ή με τη χρήση άλλων κατάλληλων στοιχείων σκίασης.

15-minute-city

Δημιουργούμε αξιόλογους χώρους πρασίνου με δεκαπεντάλεπτη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους της πόλης – “15 minute city”.

Πράσινες διαδρομές

Ενοποιούμε τους υφιστάμενους και τους νέους χώρους πρασίνου μέσω «πράσινων διαδρομών» ενισχύοντας την προσβασιμότητα σε όλους τους κατοίκους της πόλης.

Νέες πράσινες και γαλάζιες υποδομές

Δημιουργούμε πράσινες και γαλάζιες υποδομές, ενσωματώνοντας και συνδυάζοντας στοιχεία πρασίνου και νερού για την επίλυση προκλήσεων που παρουσιάζονται λόγω κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες της πόλης.

Ελεύθερη πρόσβαση σε νερό

Για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και επισκεπτών σε νερό, λειτουργούμε (επαναλειτουργούμε/επισκευάζουμε/ κατασκευάζουμε) μια κρήνη νερού σε κάθε δημόσιο χώρο ή 10 κρήνες νερού σε κάθε δημοτική κοινότητα τα επόμενα 4 χρόνια και οπωσδήποτε μια νέα κρήνη σε κάθε νέο έργο ανάπλασης δημόσιου χώρου.

Εναλλακτικές πηγές νερού

Προωθούμε τη χρήση εναλλακτικών πηγών νερού όπως βρόχινο νερό (συλλογής σε δεξαμενές), το νερό του Αδριάνειου
ή άλλων Υδραγωγείων, το νερό από εξόρυξη λυμάτων (sewer mining), κλπ., για την άρδευση του αστικού πρασίνου, αλλά και
το βρέξιμο πεζοδρομίων, πλατειών, στάσεων λεωφορείων και άλλων δημόσιων χώρων για δροσισμό. Εγκατάταση 3 τουλάχιστον συστημάτων Sewer mining μέχρι το 2027 (πχ Ελαιώνας, Ακαδημία Πλάτωνος, Λαμπρινή).

Υδάτινα στοιχεία

Εντάσσουμε διαδραστικά στοιχεία νερού (πίδακες, αυλάκια, υδρονέφωση, «καθρέφτες νερού», συντριβάνια, κλπ) στους δημόσιους χώρους της πόλης: πλατείες, πεζοδρόμους, πάρκα σε κάθε νέο έργο.

Εκπαίδευση προσωπικού

Εκπαιδεύουμε το προσωπικό του Δήμου στον σχεδιασμό αλλά και την εύρυθμη λειτουργία, συντήρηση και παρακολούθηση της λειτουργίας των προτεινόμενων νέων πράσινων και γαλάζιων υποδομών.