Πράσινο

Τι καταφέραμε

Πρασινίζουμε την πόλη, προστατεύουμε το περιβάλλον, κάνουμε την Αθήνα πιο βιώσιμη, πιο φιλική, πιο ανθρώπινη.

Αντιμετωπίζουμε το πράσινο ως πολύτιμο αγαθό και το περιποιούμαστε καθημερινά.

Αποκτούμε νέα θεσμικά εργαλεία για την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου.

Φυτεύσεις

Φυτεύσαμε 602.443 νέα φυτά, εκ των οποίων 7.027 δέντρα, 380.327 εποχικά φυτά και 215.029 θάμνους.

Ολικές αναπλάσεις

Πραγματοποιούμε ολικές αναπλάσεις 24 μεγάλων χώρων πρασίνου που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της πόλης, και άλλες 14 βρίσκονται σε εξέλιξη, συνολικής έκτασης 130,4 στρεμμάτων.

Μεγάλοι χώροι πρασίνου

Έγιναν μεγάλες αναπλάσεις χώρων πρασίνου, μεταξύ άλλων στο πάρκο Σταθμού Λαρίσης, στη πλατεία Οβρένοβιτς, στο λόφο Λαμπράκη, στο πάρκο Βουτιέ, στο πάρκο Κύπρου, στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου, στους πεζοδρόμους Φωκίωνος Νέγρη και Αγίας Ζώνης.

Μικροί Χώροι Πρασίνου

Υλοποιήθηκαν επίσης, μικρότερης έκτασης αλλά εξίσου σημαντικές αναπλάσεις, σε 127 χώρους πρασίνου, συνολικής επιφάνειας 98,3 στρεμμάτων.

Νέα πάρκα

Δημιουργούμε ένα καταπράσινο πάρκο έκτασης 4,5 στρεμμάτων στα Σεπόλια μετά την κατεδάφιση ενός παλιού εργοστασίου.

Πάρκα Τσέπης

Δημιουργήσαμε 10 πάρκα τσέπης σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, όπως στον Άγιο Αρτέμιο, την Άνω Κυψέλη, τα Άνω Πατήσια, τον Κεραμεικό, τον Κολωνό, τον Νέο Κόσμο, το Παγκράτι, τα Πετράλωνα, τα Σεπόλια και τον Ελαιώνα.

Κλαδέματα

Πραγματοποιήσαμε 134.058 κλαδέματα δένδρων σε όλες τις γειτονιές.

Χλοοτάπητας (γκαζόν)

Φυτεύσαμε χλοοτάπητα 48.529 τετραγωνικών μέτρων.

Πότισμα / Άρδευση

Εγκαταστήσαμε συστήματα άρδευσης σε 139.890 τετραγωνικά μέτρα πράσινων χώρων, εξασφαλίζοντας σωστό πότισμα και ορθολογική κατανάλωση νερού.

Έκτακτες Εργασίες

Πραγματοποιήσαμε έκτακτες εργασίες μετά τη θεομηνία «Ελπίς» σε πάνω από 719 στρέμματα σε 7 λόφους της Αθήνας (όπως στον Λυκαβηττό, στο άλσος Ιλισίων, στο λόφο Στρέφη, κλπ).

Ειδικά μέτρα

Λάβαμε μέτρα πυρασφάλειας και καθαρίσαμε το σύνολο των λόφων και των αλσών κατά τη διάρκεια των καυσώνων.

Αντιμετώπιση κρίσεων

Υλοποιούμε πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας των μουριών στην πόλη.

Εθνικός Κήπος / Λόφος Φιλοπάππου

Ιδρύσαμε τον φορέα με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», που υποστηρίζει το σημαντικό έργο διαχείρισης δύο εμβληματικών χώρων πρασίνου της πόλης: του Εθνικού Κήπου και του λόφου του Φιλοπάππου.

Πράσινο

Περισσότερο Πράσινο, παντού: Στα ήδη αναπλασμένα 228 στρέμματα θα προστεθούν ακόμη 250. Φυτεύσαμε 7.000 δέντρα και σε αυτά θα προστεθούν 16.000. Εθνικός κήπος, Λυκαβηττός, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος και Στρέφη αποκτούν νέες υποδομές ενώ στα 10 νέα πάρκα τσέπης θα προστεθούν τουλάχιστον 5 μεγάλα πάρκα σε Λένορμαν, Ριζούπολη, Αντιγόνης, Κοροπούλη και ΚΤΕΛ Λιοσίων.

Πού στοχεύουμε

Αναζωογονούμε μεγάλης σημασίας τοπόσημα της πόλης, δημιουργούμε ένα πράσινο δίκτυο συνδέοντας τους χώρους πρασίνου, εμπλουτίζουμε το αστικό πράσινο αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πόλη.

Διευρύνουμε την ολιστική και αειφορική συντήρηση όλων των υφιστάμενων πράσινων χώρων, κυρίως όμως δημιουργούμε νέους χώρους, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Νέοι χώροι πρασίνου

Αναβαθμίζουμε άμεσα χώρους πρασίνου 250 στρεμμάτων σε πάρκα, δασύλλια, πλατείες, νησίδες όπου:

– θα φυτευθούν 2.900 νέα δέντρα
– σε 97,5 στρέμματα θα εγκατασταθεί καινούργιος χλοοτάπητας.
– σε 72,5 στρέμματα θα εγκατασταθούν πολυετείς πόες και ανθοφόροι θάμνοι, ενώ σε έκταση 8 στρεμμάτων θα εγκατασταθούν ανθόφυτα εποχιακά είδη (άλσος Ιλισίων, άλσος Παγκρατίου, άλσος Θησείου, πάρκο Άτλαντα, πάρκο Προμπονά, άλσος της Σχολής Ευελπίδων και άλσος Χωροφυλακής).

"Πράσινο Δίκτυο"

Δημιουργούμε «Πράσινο Δίκτυο» με ανάπτυξη δενδροστοιχιών και θάμνων σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, κάνοντας νοητές συνδέσεις των υπαρχόντων χώρου πρασίνου. Εντάσσονται σημαντικοί κεντρικοί οδικοί άξονες, όπως η Βασιλίσσης Σοφίας, η Αλεξάνδρας, η Κωνσταντινουπόλεως, η Λένορμαν και η Πατησίων, με τη φύτευση 3.200 μεγάλων δέντρων.

Νέες Φυτέφσεις

Αναβαθμίζουμε το πράσινο και τις υποδομές, σε σημαντικά τοπόσημα της πόλης, όπως είναι ο λόφος Φιλοπάππου, ο λόφος Κυνοσάργους, ενισχύοντας τη φύτευση με περισσότερα από 2.600 νέα δέντρα.

Λόφος Αρδηττού

Πέτυχαμε την παραχώρηση στον Δήμο Αθηναίων του λόφου Αρδηττού και υλοποιούμε την αναβάθμισή του, ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους της πόλης.

Νέα Πάρκα Τσέπης

Συνεχίζουμε τη δράση δημιουργίας «Πάρκων Τσέπης» σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

5 μεγάλα νέα πάρκα

Δημιουργούμε τουλάχιστον πέντε νέα μεγάλα πάρκα γειτονιάς συνολικής έκτασης άνω των 22 στρεμμάτων, στα οποία φυτεύουμε περισσότερα από 700 νέα μεγάλα δέντρα. Συγκεκριμένα νέα πάρκα δημιουργούμε στη Λένορμαν, στις οδούς Αντιγόνης και Κρέοντος, στο Κοροπούλη, στην οδό Βόλβης στη Ριζούπολη αλλά και στον σταθμό του ΚΤΕΛ Λιοσίων, όπου προχωρούμε σε αγορά του χώρου και μετατροπή του σε ένα εμβληματικό χώρο πρασίνου, επιφάνειας άνω των 8 στρεμμάτων.

Νέο Πάρκο Ελαιώνα

Δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου στον Ελαιώνα τόσο πέριξ του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στα συνολικά 260 στρέμματα πρασίνου που θα διαμορφωθούν θα φυτευτούν 3.563 νέα δέντρα, 101.963 θάμνοι και 20.100 τ.μ. χλοοτάπητα.

Προγράμματα καθαριότητας

Καθαρίζουμε με υπερηφάνεια και εξωστρέφεια, γι’ αυτό ενημερώνουμε για τη δουλειά μας μέσα από καινοτόμα προγράμματα, όπως το ΓΟΠΑ Project και το Zero Waste Gazi, αλλά και με εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία μας.

Πάρκο Γουδή

Διεκδικούμε τη διαχείριση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, μέσω της σύστασης ενιαίου φορέα διαχείρισης. Στόχος η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πρασίνου και ήπιας αναψυχής μέσω της αναβάθμισης των υποδομών του πάρκου, της άμεσης απομάκρυνσης ανενεργών εγκαταστάσεων και της ενίσχυσης του πρασίνου με 2.000 νέα δέντρα σε πρώτη φάση.

Πράσινες σχολικές αυλές

Υλοποιούμε πράσινα και βιοκλιματικά προαύλια στα σχολεία της πόλης.

Βελτιώσεις πρασίνου

Εντείνουμε την υλοποίηση δράσεων βελτίωσης του πρασίνου, όπως αναπλάσεις πάρκων, αξιοποίηση αστικών κενών, αξιοποίηση πρώην βιομηχανικών περιοχών και προχωράμε σε κάθετες φυτεύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για 9 m2/κάτοικο.

Ενίσχυση Φυτεύσεων

Ενισχύουμε το πράσινο σε όλες τις αστικές αναπλάσεις (πλατείες, πεζοδρόμους) με στόχο τη φύτευση περισσότερων από 1.000 δέντρων στους συγκεκριμένους χώρους.

Φυτεμένα δώματα

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιούμε πρόγραμμα δημιουργίας φυτεμένων δωμάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια της πόλης.