Καθαριότητα

Τι καταφέραμε

Με πρόγραμμα, επιμονή και τα σωστά εργαλεία, καθαρίζουμε την Αθήνα, πλένουμε και απολυμαίνουμε, απομακρύνουμε απορρίμματα, αφίσες, μουντζούρες, εγκαταλελειμμένα οχήματα και ό,τι άλλο δεν έχει θέση στον δημόσιο χώρο, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Απορριματοφόρα

Επιχειρούμε καθημερινά με 157 απορριμματοφόρα σύμμεικτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης ενώ ανανεώσαμε τα εργαλεία δουλειάς μας με την προμήθεια 35 πλυστικών οχημάτων, 30 απορριμματοφόρων, 13 υδροφόρων, 20 νέων απορριμματοφόρων συλλογής βιο- αποβλήτων από τους καφέ κάδους, 11 καδοπλυντηρίων, 19 σαρώθρων, 37 ηλεκτρικών σκουπών. Πάνω από 2.700 εργαζόμενοι του Δήμου επιχειρούν σε καθημερινή βάση στις 7 Δημοτικές Κοινότητες, έχοντας στη διάθεση τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και εργαλεία.

Νέοι Κάδοι

Προχωρήσαμε με σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες κάθε γειτονιάς και τοποθετήσαμε 10.000 νέους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινους κάδος) και 3.148 νέους κάδους ανακύκλωσης (μπλε κάδους), σε όλη την Αθήνα.

Καθαρισμός Κάδων

Πλένουμε τακτικά παλιούς και νέους κάδους. Συνολικά 282.000 πλύσεις κάδων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δηλαδή κάθε κάδος έχει πλυθεί περίπου 23 φορές.

Καλαθάκια

Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε 6.000 μεταλλικά και πλαστικά καλαθάκια για να μην χρειάζεται να πετάμε τίποτα στον δρόμο.

Νέος Σταθμός Απορριμάτων

Κατασκευάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα καθαριότητας στην Ελλάδα, τον Νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων από 400 τόνους απορριμμάτων ημερησίως.

Υπόγειοι Κάδοι

Υπογειοποιούμε τους κάδους μας, ξέκινώντας πιλοτικά από 40 σημεία, έχοντας ολοκληρώσει ήδη σε 23 σημεία, όπως στην πλατεία Καραϊσκάκη και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Αχαρνών, στη Μάρνη, στη Λιοσίων, στην Κριεζώτου, στη Μητροπόλεως, στη Φωκυλίδου. Σε κάθε σημείο λειτουργεί ξεχωριστός κάδος αποκομιδής για σύμμεικτα απορρίμματα και ξεχωριστός κάδος για ανακύκλωση.

Κυριακές Καθαριότητας

Η Καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά γι’ αυτό και πλένουμε πολύ, τις καθημερινές αλλά και τις Κυριακές. Καθιερώσαμε τις κυριακάτικες επιχειρήσεις και πραγματοποιήσαμε 129 Κυριακές Καθαριότητας σε όλη την πόλη.

Προγράμματα καθαριότητας

Καθαρίζουμε με υπερηφάνεια και εξωστρέφεια, γι’ αυτό ενημερώνουμε για τη δουλειά μας μέσα από καινοτόμα προγράμματα, όπως το ΓΟΠΑ Project και το Zero Waste Gazi, αλλά και με εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία μας.

Ανταπόκριση στην Πανδημία

Η Αθήνα έμεινε καθαρή και μέσα στην πανδημία καθώς δεν σταματήσαμε ούτε μέρα. Αντιθέτως απολυμαίναμε όπου υπήρχε ανάγκη, όπως έξω από νοσοκομεία, κέντρα υγείας, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, στάσεις ΜΜΜ, σουπερμάρκετ, φούρνους, καταστήματα τροφίμων.

Επιχειρήσεις antigraffiti

Η Αθήνα είναι όμορφη και αυτό θέλουμε να φαίνεται, γι’ αυτό πραγματοποιήσαμε 59 επιχειρήσεις antigraffiti, όπου καθαρίσαμε και αφαιρέσαμε αφίσες και μουντζούρες από τοίχους και ρολά καταστημάτων σε επιφάνειες συνολικής έκτασης 52.000 τετραγωνικών μέτρων.

Διαλογή στην πηγή

Εκπονήσαμε νέο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την Αθήνα. Δίνουμε έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή των αποβλήτων εισάγοντας νέα ρεύματα ανακύκλωσης και ενδυναμώνοντας τα υπάρχοντα.

Μπλε κάδοι

32 απορριμματοφόρα πραγματοποιούν ημερησίως 35 δρομολόγια για την αποκομιδή μπλε κάδων ανακύκλωσης, οι οποίοι από 3.623 τον Οκτώβριο του 2019 έφτασαν τους 6.000 το καλοκαίρι του 2021 (στόχος ένας μπλε κάδος ανά 100 κατοίκους).

Καφέ κάδοι

Επεκτείναμε το πρόγραμμα συλλογής βιο-αποβλήτων με αποτέλεσμα να αποκομίζονται 12,5 τόνοι βιο-αποβλήτων ημερησίως. Σήμερα η Αθήνα έχει 650 καφέ κάδους, με έμφαση στους μεγάλους παραγωγούς, όπως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, λαϊκές αγορές, μεγάλα ξενοδοχεία, οπωροπωλεία, μεγάλα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, και σούπερ μάρκετ.

Μωβ κάδοι

Διευρύναμε το δίκτυο για την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων μέσω των μωβ κάδων (πρώην κόκκινων κάδων). Μόνο το 2022 τοποθετήθηκαν στους 250 μωβ κάδους 533 τόνοι ρούχων και παπουτσιών τα οποία είτε ανακυκλώθηκαν είτε διανεμήθηκαν σε ευπαθείς συμπολίτες μας.

Αύξηση συνολικής ανακύκλωσης

Είμαστε περήφανοι που μεταξύ 2019 και 2022 αυξήσαμε κατά 115% το βάρος του καθαρού ανακυκλώσιμου υλικού (μπλε κάδοι), κατά 165% το βάρος των βιο-αποβλήτων (καφέ κάδοι), ενώ η ποσότητα του υπολείμματος (μη ανακυκλώσιμου υλικού) από τους μπλε κάδους μειώθηκε 35% ως αποτέλεσμα καλύτερης διαλογής.

Συλλογές άλλων υλικών

Mαζεύουμε και ανακυκλώνουμε ό,τι φαντάζεστε, όπως γυαλί (3.100 τόνους), ηλεκτρικό/ηλεκτρονικό εξοπλισμό (450 τόνους), χαλυβδοελάσματα (100 τόνους), μπαταρίες (1 τόνο) και ό,τι δεν φαντάζεστε, όπως απόβλητα λιπαντικών ελαίων (21 τόνους), συσσωρευτές (4 τόνους), ενδύματα-υποδήματα (1.500 τόνους), μελανοδοχεία (16.677 τμχ) αλλά και πολλά οχήματα. Συνολικά απομακρύναμε από τους δρόμους μας 5.800 εγκαταλελειμμένα οχήματα (ΙΧΕ και μοτο), ελευθερώνοντας πολύτιμες θέσεις στάθμευσης.

Πού στοχεύουμε

Ανακυκλώνουμε με σχέδιο, προστατεύουμε το περιβάλλον, εξοικονομούμε πόρους.

Η Καθαριότητα είναι ομαδική δουλειά, μαζί, ανακυκλώνουμε, θέτουμε στόχους, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο.

Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας στην Καθαριότητα, αλλά οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, γιατί με την Αθήνα καθαρή, απολαμβάνουμε την πόλη που μας αξίζει.

Επέκταση Κυριακών Καθαριότητας

Επεκτείνουμε και πολλαπλασιάζουμε καθημερινές και κυριακάτικες επιχειρήσεις καθαριότητας.

Anti-graffiti

Συνεχίζουμε το επιτυχημένο πρόγραμμα καθαρισμών από συνθήματα – tags με τη χρήση των επτά υπερσύγχρονων οχημάτων αντιγκράφιτι της υπηρεσίας, δημιουργώντας εφτά ειδικά συνεργεία.

Εγκαταλειμμένα Οχήματα

Συνεχίζουμε να απομακρύνουμε από τον δημόσιο χώρο όποιο όχημα έχει εγκαταλειφθεί. Ενισχύουμε τα μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερη.

Αναβάθμιση στόλου

Αναβαθμίζουμε ακόμα περισσότερο τον εξοπλισμό μας και ανανεώνουμε μεγάλο μέρος του στόλου της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Νέος Σταθμός Απορριμάτων

Κατασκευάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα καθαριότητας στην Ελλάδα, τον Νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων από 400 τόνους απορριμμάτων ημερησίως.

Πρόγραμμα "Πληρώνω όσο πετάω"

Θέτουμε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετάω», ενισχύοντας την ενσυνείδητη κατανάλωση και επιβραβεύοντας επιχειρήσεις και φορείς της πόλης που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα κυκλικής οικονομίας.

Αύξηση ποσοστού ανακύκλωσης

Αυξάνουμε σε 20% το ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού σε όλες τις ροές μέχρι το 2025.

Πολυκέντρα ανακύκλωσης

Δημιουργούμε μια Γωνιά / Πολύκεντρο Ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, για να μπορούμε όλοι να ανακυκλώνουμε κοντά στο σπίτι μας.

Επέκταση καφέ κάδων

Επεκτείνουμε το δίκτυο των καφέ κάδων και ξεκινάμε τη συλλογή οικιακών βιοαποβλήτων. Συλλέγουμε χωριστά επικίνδυνα οικιακά απόβλητα στα σπίτια όλης της πόλης.

Παραγωγή καυσίμων

Εφαρμόζουμε καλές πρακτικές zero waste αξιοποιώντας το σύνολο του υπολείμματος των μπλε κάδων ανακύκλωσης και των προϊόντων ξυλείας που αντί να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου.

Ανακύκλωση ηλεκτρικού εξοπλισμού

Εγκαθιστούμε κάδους συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικού/ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε όλα τα Δημοτικά Κτίρια.

Νέοι υπόγειοι κάδοι

Αναβαθμίζουμε ποιοτικά την πόλη και τον δημόσιο χώρο, αποσύροντας σταδιακά μεγάλο αριθμό υπέργειων κάδων και εγκαθιστώντας υπόγεια συστήματα κάδων σε όλες τις γειτονιές.

Οριοθέτηση θέσεων

Οριοθετούμε τις θέσεις των κάδων σε κάθε γειτονιά.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον γι’ αυτό σχεδιάζουμε βιωματικές δράσεις για περιβαλλοντικά θέματα, διασυνδέοντας
τη Διεύθυνση Καθαριότητας με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, τοποθετώντας κάδους πολλαπλών ρευμάτων σε σχολεία και διενεργώντας εκπαιδευτικές δράσεις.

Κομποστοποίηση

Διανέμουμε κομποστοποιητές σε σχολεία, συλλόγους, κοινωνικές-αθλητικές ομάδες της πόλης.

Αφισορύπανση

Τοποθετούμε μεταλλικά μη διαφημιστικά πλαίσια για προβολή πολιτικών & πολιτιστικών μηνυμάτων, με στόχο την εξάλειψη της ρύπανσης των κοινόχρηστων χώρων.

Εκδηλώσεις ενημέρωσης

Οι επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν γι’ αυτό και οργανώνουμε από κοινού με συλλόγους και επιμελητήρια εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.