Διεθνής Συνεργασία

Τι καταφέραμε

Αναπτύξαμε, με σχεδιασμό και στόχευση ένα ευρύ πρόγραμμα διεθνούς ενεργοποίησης της πόλης των Αθηνών, επιδιώκοντας να έχουμε ένα δημιουργικό, ουσιαστικό και επιδραστικό ρόλο μέσα από δομημένες επαφές, συναντήσεις και συμμετοχή σε δίκτυα πόλεων με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών διεθνούς συνεργασίας, την ανταλλαγή απόψεων και την αναζήτηση κατάλληλων λύσεων στις μεγάλες κοινές προκλήσεις επιδεικνύοντας αλληλεγγύης σε ανταλλαγή πληροφοριών, καλών πρακτικών και υλικού βοήθειας.

Ενίσχυση Διπλωματίας

 Ενισχύσαμε τη Διπλωματία της Πόλης συμμετέχοντας δημιουργικά σε διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες, εξασφαλίζοντας ηγετικό ρόλο στα δρώμενα, όπως εκφράζεται από την ανάληψη της προεδρίας του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 από τον Δήμαρχο Αθηναίων και την εκλογή του ως μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Eurocities.

Αδελφοποιημένες Πόλεις

Ενεργοποιήσαμε και διευρύναμε τη διεθνή πρακτική των αδελφοποιημένων πόλεων προχωρώντας σε νέες συμφωνίες ή επικαιροποιώντας και ανανεώνοντας το περιεχόμενο παλαιών συμφωνιών συνεργασίων με σημαντικές πόλεις στο εξωτερικό όπως είναι η Νέα Υόρκη, η Κωνσταντινούπολη, το Βελιγράδι και άλλες.

Δικτύωση Αθήνας

Ενισχύσαμε τη δικτύωση της πόλης των Αθηνών με αναγνωρισμένες παγκόσμιες προσωπικότητες, δημιουργώντας δεσμούς που ενισχύουν το διεθνές στίγμα της πόλης ως μια σύγχρονη μητρόπολη υψηλού κύρους . Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με τις υψηλές διακρίσεις των Αθηνών είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Βασιλιάς της Μ.Βρετανίας Κάρολος ΙΙΙ, ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ι.Χέρτζογκ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Α.Βούτσιτς, ο Αμερικανός Γερουσιαστή Ρ.Μενέντεζ.

Χάρτης Αναγνώρισης των Δικαιωμάτων της φύσης

 Ήμασταν η πρώτη πόλη που υιοθέτησε μαζί με δεκάδες επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, τον χάρτη αναγνώρισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης “Terra Carta”, μια σημαντική πρωτοβουλία του Βασιλιά Καρόλου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο ενεργά, σε πρωτοβουλίες του οργανισμού Sustainable Markets Initiative για ένα μέλλον της οικονομίας συνυφασμένο με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης

Θεσπίσαμε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, θέση Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης σε συνεργασία με τον οργανισμό Arsht-Rock του Atlantic Council.

Διοργάνωση και Στήριξη διεθνών Συνόδων Κορυφής

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη, διοργάνωση σημαντικών διεθνών Συνόδων Κορυφής με τη συμμετοχή σημαντικών Δημάρχων από πόλεις του κόσμου για κρίσιμα θέματα όπως είναι κατά του Αντισημιτισμού (Mayors Summit Against Antisemitism – MSAΑ 2022), για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (7th UNECE International Public-Private Partnerships Forum 2023), τη συνάντηση κορυφής δημάρχων Ολυμπιακών Πόλεων (Round Table on Olympic Cities’ Commitment for Health and Physical Activity 2023), τη Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 με τη συμμετοχή 69 Δημάρχων από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Αθλητικά Γεγονότα

Φιλοξενήσαμε σημαντικά διεθνή αθλητικά γεγονότα που προκαλούν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης όπως είναι ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Ημι-Μαραθώνιος και το UEFA Super Cup 2023.

Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών

Δημιουργήσαμε το Athens Film Office (Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας) που συνέβαλε στην διευκόλυνση και φιλοξενία διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Πού στοχεύουμε

Συμμετέχουμε σε μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες και δράσεις, ενισχύοντας τη διεθνή δικτύωση της Αθήνας και διευρύνοντας τις διμερείς σχέσεις με άλλες πόλεις και διεθνείς οργανισμούς για την μεγιστοποίηση της παρέμβασης και της αναβάθμισης της θέσης της Αθήνας.

Διπλωματία

Συνεχίζουμε με σχέδιο την άσκηση της Διπλωματίας των Πόλεων με ενεργό και πρωτοβουλιακό ρόλο στις διεθνείς συνεργασίες.

Αδελφοποιημένες πόλεις

Διευρύνουμε την πολιτική των αδελφοποιήσεων με πόλεις που που συνεισφέρουν στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με την Αθήνα.

Διοργανώσεις Διεθνών Συνόδων Κορυφής

Προωθούμε τη διοργάνωση σημαντικών διεθνών Συνόδων Κορυφής για θεματικές που συνδέονται με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις του κόσμου, αναζητώντας τοπικές λύσεις για τα μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Σχέσεις Αθήνας και Διεθνών, Ευρωπαϊκών Οργανισμών

Καλλιεργούμε τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Διεθνών, Ευρωπαϊκών Οργανισμών καθώς και Οργανώσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλο τον κόσμο

Διεθνείς Συνεργασίες

Υποστηρίζουμε δράσεις για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Αθήνα μέσω διεθνών συνεργασιών, επιδιώκοντας η πόλης μας να γίνει πρότυπο καινοτομίας και καλών πρακτικών.