ΑΜΕΑ

Προσβασιμότητα

Διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ΑμεΑ με κάθε τρόπο: τα 22 και πλέον χιλιόμετρα νέων οδεύσεων, τις 800+ διαβάσεις και ράμπες με «έξυπνους» ασύρματους αισθητήρες, τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης «Κοντά Σου». Επιπλέον, ξεκινήσαμε με 60 και σύντομα όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου θα είναι καθολικά προσβάσιμες.

Τι καταφέραμε

Δημιουργούμε ειδικές προσβάσεις για τους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα και αξιοποιούμε «έξυπνες» εφαρμογές για να
κάνουμε, με αποτελεσματικό τρόπο, πιο εύκολες και ασφαλείς τις μετακινήσεις των ατόμων με αναπηρία.

Υλοποίηση μεγαλύτερου προγράμματος έξυπνης αποτρεπτικής στάθμευσης

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έξυπνης αποτρεπτικής στάθμευσης στην Ελλάδα, το οποίο εκτείνεται και στις 7 Κοινότητες, με την εγκατάσταση και λειτουργία «έξυπνων» ασύρματων αισθητήρων σε 831 διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα βιολογικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας

 Υλοποιήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα, σε 150 άτομα που διαβιούν στον Δήμο της Αθήνας και έχουν πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 67%, με διάθεση σε οικονομικά ευάλωτους ΑμεΑ , βιολογικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Οριοθέτηση ραμπών ΑμεΑ

Οριοθετήσαμε 400 ράμπες ΑμεΑ με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, ώστε να είναι ευδιάκριτες και απόλυτα οριοθετημένες επί του οδοστρώματος προς εξυπηρέτηση τόσο των οδηγών οχημάτων όσο και των πεζών.

Προσβασιμότητα σε σχολικά συγκροτήματα

Κατασκευάσαμε, σε περισσότερα από 60 σχολικά συγκροτήματα, υποδομές για την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση ΑμεΑ.

Νέες οδεύσεις ΑμεΑ

Προσθέσαμε νέες οδεύσεις ΑμεΑ συνολικού μήκους 22.563 μ.

Δωρεάν θέσεις στάθμευσες ΑμεΑ

Στα υπόγεια δημοτικά πάρκινγκ της πλατείας Κλαυθμώνος και της Βαρβακείου Αγοράς προσφέρουμε δωρεάν 17 θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Ενισχύσαμε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, υποστηρίζοντας με τη λειτουργία του και άτομα με αναπηρία, εκτός των ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων, που το έχουν ανάγκη.

Πού στοχεύουμε

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες πολιτικές που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές οι οποίες διευκολύνουν την
ένταξη των ατόμων με αναπηρία στη ζωή και την εργασία, βελτιώνοντας την ποιότητα τη καθημερινότητας τους.

Ενημέρωση μέσω εφαρμογής για προσβάσιμους χώρους

Δημιουργούμε ειδική εφαρμογή (application) που ενημερώνει για τις δομές, τις υπηρεσίες, τους κοινόχρηστους χώρους μέσα στην πόλη, οι οποίες είναι πλήρως ή μερικώς προσβάσιμες, για να εξασφαλίσουμε την ολοένα μεγαλύτερη προσβασιμότητα των ΑμεΑ μέσα στην πόλη.

Αλληλεπιδραστικός χαρακτήρας δίγλωσσης εφαρμογής

Διασφαλίζουμε τον αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα της δίγλωσσης εφαρμογής, ώστε οι χρήστες ΑμεΑ , μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας, να μπορούν να συμβάλλουν με προτάσεις, παρατηρήσεις και επισημάνσεις στη συνεχή βελτίωσή της, και να προτείνουν εναλλακτικές προσβάσιμες διαδρομές

Επιδότηση για διαμόρφωση οικιών

Αναβαθμίζουμε τις συνθήκες διαβίωσης οικιών ατόμων με αναπηρία, δίνοντας τους επιδότηση για να διαμορφώσουν κατάλληλα τη λειτουργία του σπιτιού τους, καλύπτοντας τις καθημερινές τους ανάγκες και την ασφάλεια των μετακινήσεων τους μέσα σε αυτό.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ «ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ»

Λειτουργούμε γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ «ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ» στην οποία εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας), παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου σε ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Εκπαίδευση στη χρήση Η/Υ

Αξιοποιούμε τις ΤΠΕ για ΑμεΑ με εκπαίδευση ΑμεΑ στη χρήση Η/Υ μέσω της λειτουργίας έξι προγραμμάτων κατάρτισης ΑμεΑ ανά έτος, στα οποία πέρα από την επιμόρφωση σε συγκεκριμένα πεδία, παρέχεται από το Δήμο Αθηναίων ψυχολογική και επαγγελματική στήριξη μέσω διαδικτύου και πλήρης τεχνικός εξοπλισμός (laptop, κάμερα, ηχεία, μικρόφωνο).

Info Point για ΑμεΑ

Δημιουργούμε Info Point ΑμεΑ το οποίο θα αποτελείται από έναν απόλυτα προσβάσιμο ιστότοπο που θα παρέχει υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών με αναπηρία

Αυστηροποίηση για την αντικοινωνική στάθμευση

Εντείνουμε τους ελέγχους και αυστηροποιούμε το πλαίσιο για την αντικοινωνική στάθμευση σε ράμπες και διαβάσεις αλλά και για την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.

Ανακατασκευή των πεζοδρομίων

Αποκαθιστούμε την προσβασιμότητα των πεζοδρομίων δημιουργώντας ασφαλείς διαδρομές με στοχευμένες παρεμβάσεις και ανακατασκευάζουμε τα πεζοδρόμια σε περισσότερες από 200 πολυσύχναστες οδούς, ενώ κατασκευάζουμε ράμπες ΑμεΑ και οδηγούς όδευσης τυφλών, σε πεζοδρόμια που έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Απομακρύνουμε εμπόδια όπως πινακίδες, ανενεργά καρτοτηλέφωνα, κλειστά περίπτερα.

Μετατροπή κτιρίων

Μετατρέπουμε τα κτίρια του Δήμου σε καθολικά προσβάσιμα.

Κατάλληλες υποδομές για άτομα με προβλήματα όρασης ή ακοής στις υπηρεσίες του Δήμου

Δημιουργούμε κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας με προβλήματα ακοής ή όρασης σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.