Χαρκιολάκης Χριστόφορος Αλέξανδρος

Χαρκιολάκης Χριστόφορος Αλέξανδρος

Γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και στο Πανεπιστήμιο του Sheffield απ’ όπου αποφοίτησε με BMus(Hons) και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας. Επίσης, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση και Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων Φιλοσοφίας και Οικονομικών Επιστημών). Οι επιστημονικές του εργασίες έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, ως εργασίες σε συλλογικούς τόμους, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες όπως “Το Βήμα της Κυριακής” και η “Καθημερινή της Κυριακής” για θέματα μουσικής, πολιτισμού αλλά και πολιτιστικής πολιτικής, ενώ έχει αναπτύξει ζωηρό ενδιαφέρον για την ψηφιοποιημένη γνώση και τις σύγχρονες δυνατότητες που είναι πλέον στη διάθεση της εκπαίδευσης.

Έχει εργαστεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε τη διεύθυνση της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Erol Ucer” στο ερευνητικό κέντρο για τη μουσική ΜΙΑΜ στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης και του λέκτορα μουσικολογίας στο ίδιο τμήμα. Από τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» που εδρεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης, όπως στα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ, ήταν πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Τουρισμού, Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών του ΕΣΕΤΕΚ. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά έργα που επικεντρώνονται στη ψηφιακή εκδοχή του πολιτισμού και της διάχυσης της γνώσης στο γενικό κοινό, ενώ έχει ηγηθεί της διοργάνωσης πλήθος επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.