Καθαρές και άμεσες απαντήσεις στα θέματα που εγείρει ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σχετικά με το έργο της Διπλής Ανάπλασης, έδωσε κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Ψηλά».

«Όποτε μιλάμε για τη Διπλή Ανάπλαση, ο Δήμαρχος διακατέχεται από μια ένταση, παρότι διαβάζει από γραμμένο κείμενο. Θεωρώ ότι αυτό έχει να κάνει με την πίεση του εγχειρήματος, το οποίο πράγματι είναι τιτάνιο, είναι περίπλοκο, είναι σύνθετο, είναι δύσκολο» ανέφερε κατά την έναρξη της εισήγησης του ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «ο Δήμαρχος Αθηναίων θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του, καθώς παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο και στρωμένο». 

«Με ψέματα και μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο – Εμείς θέλουμε η Αθήνα να πάει μπροστά»

«Εμείς θέλουμε η Αθήνα να πάει μπροστά και θέλουμε και η Διπλή Ανάπλαση να πάει μπροστά. Και θα κάνουμε ότι μπορούμε, ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει αυτό. Σε αυτό είμαστε σύμμαχοι. Αυτό, όμως, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού. Υπάρχει ένα όριο. Με ψέματα, μισά ψέματα και μισές αλήθειες δεν μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο έργο. Άρα, λοιπόν, καλώ τον δήμαρχο, έστω και τώρα,  να λειτουργήσει ψύχραιμα και συναινετικά. Είναι δήμαρχος όλων. Να μας ενώσει όλους για να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το έργο».

«Το έργο να γίνει χωρίς αναίτιες και άσκοπες καθυστερήσεις»

«Το έργο αυτό, από τη φύση του, υπερβαίνει τη μία δημοτική αρχή, υπερβαίνει κόμματα ιδεολογίες και παρατάξεις. Γι’ αυτό κι εμείς από την πρώτη στιγμή, προτάξαμε αφενός την ανάγκη για σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αφετέρου την προσπάθεια για συναίνεση, ώστε να ενώσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να φέρουμε αυτό το έργο εις πέρας, όλοι μαζί. Πίστευα πως την ίδια γραμμή θα ακολουθήσει και ο νυν Δήμαρχος, καθώς όλοι θέλουμε αυτό το έργο να γίνει και να γίνει έγκαιρα, χωρίς αναίτιες και άσκοπες καθυστερήσεις. Δυστυχώς, όμως, και στην προηγούμενη παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και σ’ αυτή, ο Δήμαρχος ακολουθεί έναν ολισθηρό δρόμο και καταφεύγει σε άκαιρες και άδικες επιθέσεις. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική λογική, είναι παλιά όσο και η ίδια η πολιτική. Είναι η περίφημη λογική της καμένης γης. Δηλαδή, αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το έργο να το πιστωθούμε εμείς. Αν, πάλι, δεν τα καταφέρουμε να πούμε ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Αυτό , λοιπόν, το έργο έχουμε ξαναδεί σ’ αυτή τη χώρα. Αλλά να συμφωνήσουμε, μεταξύ μας, ότι πρόκειται για μια ξεπερασμένη λογική».

«Διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. Ευρώ»

«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχετε ένα έργο απολύτως ώριμο,με ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με επικαιροποίηση της νομοθεσίας. Έχετε, επίσης, διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις σχεδόν 230 εκ. ευρώ. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν άκουσα τον Δήμαρχο να λέει ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι στον αέρα. Αυτό, φυσικά, το είπε στην αρχή, γιατί στο τέλος της εισήγησης του ανέφερε ότι οι χρηματοδότησεις είναι εξασφαλισμένες. Τι ισχύει τελικά; Αυτό που είπε στην αρχή, ότι δηλαδή είναι στον αέρα το έργο ή αυτό που είπε στο τέλος ότι είναι εξασφαλισμένο; Η αλήθεια, φυσικά, είναι αυτό που είπε στο τέλος. Οι  χρηματοδοτήσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες και η διαφορά μεταξύ έγκρισης  και προέγκρισης είναι καθαρά τυπική».  

Για την απορρύπανση του χώρου στον Βοτανικό

«Αυτή τη φορά δεν άκουσα τον δήμαρχο να φωνάζει «που είναι τα λεφτά» δίνοντας τροφή στο «Μακελειό» και σε λοιπά site. Η ουσία είναι πως η απορρύπανση προχωρούσε κανονικά και πράγματι είναι αναγκαία προϋπόθεση για το έργο. Προφανώς η αρχική χρηματοδότηση δεν έφτανε. Το είχαμε δηλώσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσουμε το έργο και να περιμένουμε μέχρι να βρούμε όλο το ποσό. Ενημερώσαμε στις 30 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που εγώ προκάλεσα, τον Δήμαρχο. Χρειαζόντουσαν περισσότερα χρήματα. Τα χρήματα αυτά εμείς ξεκάθαρα τα είχαμε συμφωνήσει με τα αρμόδια υπουργεία. Όταν φύγαμε, αφήσαμε αναλυτικό οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνει αυτή η δημοτική αρχή για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Όπως και έκανε με 3-4 μήνες καθυστέρηση.

Καταλαβαίνω ότι μία νέα δημοτική αρχή μπορεί να χάσει λίγο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί, να εξοικειωθεί, να νιώσει ασφαλής. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν τα χρήματα, ώστε η σημερινή δημοτική αρχή να τα πάρει και να προχωρήσει. Κατ΄ επέκταση ο ίδιος ο Δήμαρχος απαντάει στον εαυτό του. Σε κάθε περίπτωση θέμα με την απορρύπανση δεν υπάρχει».

Τι πραγματικά ισχύει με τις άδειες, τις συμβάσεις και τις απαλλοτριώσεις

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η άδεια είναι ευθύνη του εργολάβου. Ξέρουμε επίσης, ότι όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε για να εκδοθεί αυτή η άδεια, η οποία να σημειώσω δεν εκδίδεται από τον Δήμο, αλλά από το Υπουργείο. Χρειάστηκε, όντως, νομοθετική παρέμβαση. Τι δεν είπε, όμως, ο Δήμαρχος; Ότι το σχέδιο αυτής της νομοθετικής παρέμβασης είχε γραφτεί από τη δική μας δημοτική αρχή  και περιλαμβανόταν στον φάκελο που παραδώσουμε για την Διπλή Ανάπλαση. Τώρα, σε σχέση με τις συμβάσεις. Αυτή η Δημοτική Αρχή έχει, πρώτα απ’ όλα, παραλάβει τις συμβάσεις μεταξύ των εταίρων, του Δήμου, της ΠΑΕ, του ερασιτέχνη, των τραπεζών, όλων. Αυτές οι συμβάσεις συνιστούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να προχωρήσει το έργο. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Έχει παραλάβει, επίσης, το γήπεδο συμβασιοποιημένο, αλλά και τα αλλά έργα δημοπρατημένα. Άκουσα τον Δήμαρχο να λέει ότι προχωράμε με τις συμβάσεις για την οδοποιία και το πράσινο. Μα είχαν ήδη προχωρήσει. Τώρα, πρέπει να τις συνεχίσει. Σας άκουσα να λέτε, επίσης, ότι σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις παραλάβατε μια ουσιαστικά χαώδη κατάσταση. Μα είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα; Έχω μπροστά μου το έγγραφο, το οποίο παρέλαβε η δημοτική αρχή. Έχει μέσα συνολικά 27 ιδιοκτήτες, με τους οποίους έγιναν αναλυτικές συναντήσεις και συζητήσεις, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις και είναι όλα καταγεγραμμένα. Προφανώς είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Αλλά έχει γίνει παρά πολλή δουλειά».

«Την εννιαετία Καμίνη η «Διπλή Ανάπλαση» ήταν…νεκρή»

«Επειδή λίγο νωρίτερα είπατε ότι το έργο δεν είχε σφυγμό. Θα ήθελα να σας περιγράψω τι σημαίνει να μην έχει σφυγμό ένα έργο. Είναι η Διπλή Ανάπλαση την οποία εμείς παραλάβαμε «νεκρή» από την παράταξη του κυρίου Δημάρχου. Η τελευταία εμπλοκή του κυρίου Καμίνη, του ιδεολογικού σας προκατόχου, με την Διπλή Ανάπλαση ήταν να κάτσει σ’ ένα τραπέζι με τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Τσιπρα, για να συμφωνήσουν να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή. Τα εννιά χρόνια την διοίκησης Καμίνη δεν υπήρχε Διπλή Ανάπλαση, καίτοι είχε το προεδρικό διάταγμα του 2012. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ένα έργο χωρίς σφυγμό. Η μισή σας παράταξη, δηλαδή, το είχε αφήσει να ξεχαστεί και η άλλη μισή σας παράταξη, εξ αριστερών σας, που σήμερα  εκπροσωπείται από τον κύριο Ζαχαριάδη, μιλούσε για κορμοράνους.