Αρχοντίδου Βασιλική (Βανέσα)

Αρχοντίδου Βασιλική (Βανέσα)

Η ΒΑΝΕΣΑ ΑΡΧΟΝΤΙΔΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι επικοινωνιολόγος, μητέρα δύο αγοριών και μια γυναίκα που κυριολεκτικά «πήρε τα βουνά» και ως αλπινίστρια (ορειβάτης υψηλών υψομέτρων) έφτασε την άνοιξη του 2019 – με την πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα – στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Παράλληλα, είναι Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και με αυτή την ιδιότητα, τον Ιανουάριο του 2022, ολοκλήρωσε με επιτυχία στην Ανταρκτική, την αποστολή Women For Climate: The Antarctica Expedition με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, το Μάρκετινγκ και η Επικοινωνία αποτελούν, τα τελευταία 20 χρόνια, τον πυρήνα της επαγγελματικής της πορείας, καθώς επί σειρά ετών εργάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρείες και πλέον δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα ως Σύμβουλος. Ωστόσο, η προσωπική της εξέλιξη, επηρεάστηκε από την αγάπη της για τη φύση, το διαλογισμό, την ορειβασία και τα μακρινά ταξίδια. Το 2004 έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ) όπου ολοκλήρωσε τη Σχολή Αναρρίχησης και Χειμερινού Βουνού. Από τότε, στο πλαίσιο της ορειβατικής της δράσης έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού με στόχο την επίτευξη του διεθνούς project “7 SUMMITS” έχει ταξιδέψει στις 7 ηπείρους και έχει καταφέρει να ανέβει στις υψηλότερες κορυφές τους.

Στα βουνά της Ελλάδας και του κόσμου εδραιώθηκε ο σεβασμός για τη φύση και η ανησυχία της για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι, τον Ιούλιο του 2020, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “AWomanCanBe.org” που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και προγραμμάτων με σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως με στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους στην πράσινη οικονομία, στην αειφόρο ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.