Πρόγραμμα 1ης Δημοτικής Κοινότητας

Τι καταφέραμε

Με έμπνευση και όραμα για την ανάδειξη της «καρδιάς» της Αθήνας, το ιστορικό κέντρο της πόλης που είναι ταυτόχρονα το πολιτιστικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Ελλάδας, χαράξαμε και υλοποιούμε φιλόδοξες παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, των κοινόχρηστων χώρων, των πεζοδρομίων και του οδικού δικτύου, των λειτουργιών και των χρήσεων στις περιοχές του Ιστορικού Κέντρου, Πλάκας, Ψυρρή, Κουκακίου, Αγίου Παύλου, Εξαρχείων, Νεάπολης, Κολωνακίου, Ιλισίων. Αντιμετωπίσαμε παθογένειες και προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην πιο ευαίσθητη λειτουργικά περιοχή της πόλης
με σκοπό να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Παιδικές Χαρές

2 παιδικές χαρές αναβαθμίζονται πλήρως (Ουμπλιανής και Διοχάρους και Άγιος Χαράλαμπος στο Άλσος Ιλισίων).

1 παιδική χαρά θα ανακαινιστεί μέχρι το τέλος του 2023 στον Λόφο Στρέφη.

Παρτέρια και Χώροι Πρασίνου

Έχουν γίνει αναπλάσεις σε 22 μικρούς και μεγάλους χώρους πρασίνου, επιφάνειας άνω των 24,7 στρεμμάτων. Ενδεικτικά: Πάρκο Σταθμού Λαρίσης, Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγείτου, Πλατεία Δεξαμενής, Άλσος Παρθένη, κ.α.

Έγινε ανάπλαση του πρασίνου στο Πάρκο Νηρηίδων στην γειτονιά Ιλίσια-Πάρκο

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του Λόφου Σχιστής Πέτρας στο Κολωνάκι.

Πρόκειται να γίνει η ανάπλαση του Λόφου Στρέφη.

Πάρκα Σκύλων

Έχουν Ολοκληρωθεί: 1 Dog Park που  δημιουργήθηκε στο Πάρκο Σταθμού Λαρίσης.

Αθλητικά κέντρα

Εντός του 2023 αναβαθμίζονται:

5 γήπεδα μπάσκετ και

1 γήπεδο βόλεϋ

Πεζοδρόμια

Αναπλάστηκαν τα πεζοδρόμια σε 22 οδούς, που αντιστοιχούν σε 121 οικοδομικά τετράγωνα και καλύπτουν επιφάνεια 21.224 τ.μ.

Ενδεικτικά τα πεζοδρόμια έχουν αναπλαστεί στις οδούς Ακομινάτου, Φαβιέρου, Κριεζώτου, Μαρασλή, Ηροδότου, Δεινοκράτους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων της οδού Πανεπιστημίου.

Ασφαλτοστρώσεις

Έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις σε περισσότερους από 122 δρόμους, συνολικής επιφάνειας πάνω από 380.000 τ.μ. και θα γίνουν επιπλέον ακόμα περισσότεροι.

Σιντριβάνια

Έχουν αναβαθμιστεί 15 πίδακες (ενδεικτικά Πλατεία Συντάγματος, Πνευματικό Κέντρο, Πλατεία Κοραή, Πλατεία Λαυρίου κ.α.)

Έχουν κατασκευαστεί 3 ένα στην Πλατεία Ομόνοιας και δύο στην Πλατεία Συντάγματος.

Πρόκειται να αναβαθμιστούν ακόμα τέσσερα.

Καθαριότητα

Στην 1η ΔΚ έχουν γίνει μέχρι σήμερα 73 δράσεις Καθαριότητας και Αποκατάστασης

38 Κυριακές Καθαριότητας

Έχουν τοποθετηθεί 1601 κάδοι σύμμεικτων απορριμμάτων και 355 ανακύκλωσης

Επιχειρήσεις Αντιγκράφιτι έχουν γίνει σε 22 σημεία σε συνολική επιφάνεια 42.504 τ.μ.

Φορτιστές Ηλεκτρικών Οχημάτων

Έχουν τοποθετηθεί φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε 5 σημεία της 1η ΔΚ, στην Πλ. Αγίου Κωνσνταντίνου, στις οδούς Αθηνάς, Μαιάνδρου, Σκουφά, Λουκιανού.

Κοινόχρηστοι

Έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων

  • Πλατεία Ομόνοιας
  • Κάτω Πλατεία Συντάγματος
  • Ανακατασκευάστηκαν οι πεζόδρομοι Πελοπίδα, Μάρκου Αυρηλίου, Καραϊσκάκη, Λεπενιώτου, Λεωκορίου, Τάκη, Ναυάρχου Αποστόλη και τμήματα της Αδριανού.
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου.
  • Εντός του έτους ξεκινάει το μεγάλο έργο ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου.

Πού στοχεύουμε

Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις και δράσεις στις υποδομές της πόλης σε κεντρικά και κρίσιμα σημεία με τις οποίες βελτιώνονται καθοριστικές λειτουργίες και χρήσεις στην πόλη. Αντιμετωπίζουμε, με πίστη και ενθουσιασμό, δυσκολίες, αλλά υλοποιούμε τις βάσεις για να διαμορφώσουμε κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια, οδικό δίκτυο, λειτουργίες και εικόνα που μπορούν να οδηγήσουν και να αντέξουν στο μέλλον.

Χώροι Πρασίνου

Αναβαθμίζουμε τους χώρους πρασίνου και συντηρούμε τον εξοπλισμό τους στην Πλατεία Αιγύπτου, στο Πάρκο Μαιάνδρου, στην Οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο Πάρκο Ευαγγελισμού, στον Λόφο Στρέφη, στις Κλίμακες Πλουτάρχου και Μαρασλή, στο Πάρκο Ελευθερίας και στο Άλσος Ιλισσίων. 

Ύλοποιούμε το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Λόφου του Λυκαβηττού που αφορά τις φυτεύσεις πρασίνου, την αναβάθμιση της βιοποικιλότητας και την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων. Ολοκληρώνουμε την ανάπλαση του πλατώματος στο Λόφο Λυκαβηττού στη βάση της μελέτης της ΕΤΑΔ.

Κοινόχρηστοι

Προωθούμε μεγάλες παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους των κέντρου της πόλης και των γειτονιών του.

Ολοκληρώνουμε την μεγάλη ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται:

Η ανάπλαση στις 4 ιστορικές πλατείες της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, του Ιερού Λόχου και των Αγίων Θεοδώρων

Η δημιουργία 8 νέων πεζοδρόμων στην Πραξιτέλους, στην Παπαρηγοπούλου, στην Καρύτση, στη Λέκκα, στην Καραγιώργη Σερβίας, στην Περικλέους, στην Ανθήμου Γαζή και στην Αθηναίδος και

Η ανακατασκευή πεζοδρομίων σε 16 δρόμους όπως είναι οι οδοί Βουλής, Κολοκοτρώνη.

Ανακατασκευάζουμε τον πεζόδρομο της Ερμού και αναβαθμίζουμε το κάτω τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αιόλου έως την πλατεία Ασωμάτων.

Ολοκληρώνουμε την ανάπλαση των Οδών Τοσίτσα και Ζωσιμαδών στα Εξάρχεια.

Πεζοδρόμια

Ολοκληρώνουμε και παραδίδουμε σε χρήση την Πλατεία Θεάτρου και την Οδό Πανεπιστημίου με διευρυμένα και πιο πράσινα πεζοδρόμια.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την ανάπλαση της Οδού Αθηνάς σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Βαρβακείου Αγοράς, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ασφαλτοστρώσεις

Διευρύνεται το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων στο οδικό δίκτυο των γειτονιών περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις οδούς: Ματρόζου, Ζαχαρίτσας, Καλλιδρομίου, Εμμανουήλ Μπενάκη, Θεμιστοκλέους, Δημητρακοπούλου, Μαυρομιχάλη, Βερανζέρου, Ζαλόγγου, Ρήγα Φεραίου.

Ηλεκτροφωτισμός

Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η συνολική αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED και το έργο αντικατάστασης των φωτιστικών θα καλύψει όλους τους δρόμους και τις πλατείες της 1ης ΔΚ.

Παιδικές χαρές

3 παιδικές χαρές ανακαινίζονται, μία στο πάρκο Κιτσίκη στις οδούς Δεινοκράτους και Αναπήρων Πολέμου, μία στην πλατεία Δεξαμενής στις οδούς Φωκυλίδου και Γλύκωνος και μία στις οδούς Αραχώβης και Δαφνομήλη στα Εξάρχεια.

Αθλητικά κέντρα

Ανακαινίζονται 6 γήπεδα μπάσκετ και 2 γήπεδα βόλεϋ σε χώρους της Δημοτικής Κοινότητας στην Πλατεία Κουντουριώτου στο Κουκάκι, στις Οδούς Σάμου και Ηπείρου στον Σταθμό Λαρίσης, στον Λόφο Στρέφη στα Εξάρχεια, στις Οδούς Ούμπλιανης και Διοχάρουςκαι στις Οδούς Μιχαλακοπούλου και Κρουσόβου στα Ιλίσια.

Κτηριακά

Προωθούνται έργα αναβάθμισης κτιριακών και άλλων υποδομών στην 1η Δημοτική Κοινότητα που αφορούν:

  • την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Βαρβακείου Αγοράς,
  • την επαναλειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου Λυκαβηττού
  • την ανακαίνιση του 1ου Δημοτικού Ιατρείου
  • και την αποκατάσταση, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του διατηρητέου κτιρίου του 74ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Αδριανού στην Πλάκα.