Γίνεται σε έναν δρόμο την ευθύνη για τα πεζοδρόμια να την έχει ο Δήμος, για το οδόστρωμα η Περιφέρεια, για τις υπόγειες διαβάσεις ένα Υπουργείο, για τους υπονόμους η ΕΥΔΑΠ, και για τις νησίδες και τα παρτέρια ένα άλλο Υπουργείο ή η Περιφέρεια; Κι όμως γίνεται σε δρόμους της Αθήνας και δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Γιατί έτσι έχει φτιαχτεί το σύστημα στη χώρα μας, εδώ και δυο αιώνες, ώστε να μπορούν όλοι να έχουν μερίδιο στη δόξα και να κόβουν κορδέλες άλλα όταν ο πολίτης ψάχνει να βρει κάποιον υπεύθυνο, να πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης.

Έχει υπολογισθεί ότι, σήμερα, η κεντρική εξουσία διαθέτει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση μόλις 650. Έχουμε φτιάξει ένα υδροκέφαλο τέρας, σκουριασμένο, αρτηριοσκληρωτικό, ξεχαρβαλωμένο και δύσκαμπτο, που αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Και την ίδια ώρα μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στην ουσία δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τοπική, γιατί προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως η ασφάλεια, η ανεργία, η μετανάστευση, τα ναρκωτικά, έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα. Και δεν είναι αυτοδιοίκηση γιατί πολύ απλά το κράτος δεν την αφήνει να είναι ανεξάρτητη, ούτε οικονομικά, ούτε διοικητικά. Και εδώ το ερώτημα που προκύπτει είναι απολύτως λογικό:

Έχουμε φτιάξει ένα υδροκέφαλο τέρας, που αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και μιλάμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ στην ουσία δεν είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση

Τι μπορεί να κάνει ο Δήμαρχος, και ειδικά της πρωτεύουσας, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, για να λύσει τα προβλήματά της; Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι ο Δήμος της Αθήνας δεν είναι κομμάτι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο ρόλος του Δημάρχου δεν είναι να σχολιάζει, να καταγγείλει , να λέει τη γνώμη του.

Έχει υπολογισθεί ότι, σήμερα, η κεντρική εξουσία διαθέτει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση μόλις 65

Ο ρόλος του είναι να δουλεύει από κάτω προς τα πάνω, να συνθέτει και να συνεργάζεται, και κυρίως να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως υπεύθυνο για όλα και υπόλογο για όλα. Έχω καλέσει δημόσια τους συνυποψηφίους στον Δήμο Αθηναίων να συμφωνήσουμε σε έξι βασικές διεκδικήσεις, που την επομένη μέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, όλοι μαζί θα στηρίξουμε:

• Να αναλάβει ο Δήμος την ευθύνη για τη διαχείριση όλου του πρασίνου εντός των γεωγραφικών ορίων του. Σήμερα διαχειρίζεται μόνο το 70%, ενώ, για παράδειγμα, η ευθύνη για το Πεδίον του Άρεως ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής.

• Να αναλάβει ο Δήμος συνολικά την ευθύνη για τη συντήρηση δρόμων, νησίδων, υπογείων διαβάσεων, υπονόμων. Για να σταματήσει αυτό το κομφούζιο συναρμοδιοτήτων για ένα κομμάτι δρόμου.

• Να υπάρξει ανταποδοτικότητα στην παροχή υπηρεσιών προς το Ελληνικό Δημόσιο, τον πιο προνομιούχο τζαμπατζή του Δήμου.

• Να μεταβιβασθεί στον Δήμο η διαχείριση αναξιοποίητων δημόσιων κτηρίων, εντός των γεωγραφικών του ορίων.

• Να καταργηθεί η Ανάπλαση ΑΕ, για να μη λειτουργεί μέσα στον Δήμο ένας άλλος Δήμος,

• Να μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, για να αποκτήσει επιτέλους οικονομική ανεξαρτησία και προγραμματισμό ο Δήμος

Ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων πρέπει με γενναιότητα και τόλμη να βγαίνει μπροστά, και να αναλαμβάνει την ευθύνη. Υπεύθυνος και υπόλογος για όλα τα ζητήματα του Δήμου. Άλλωστε, δεν σε στέλνει τυχαία ο σοφός λαός μας για «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο».

*Άρθρο του Κώστα Μπακογιάννη στο airetos.gr