Συνέντευξη στην ιστοσελίδα nextdeal.gr 

– Ποιες είναι πρώτες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναλάβετε ως Δήμαρχος Αθηναίων  για τους κατοίκους και τα παιδιά των Εξαρχείων;

Όταν άρχισε η προεκλογική εκστρατεία κατηγορήθηκα ότι απομακρύνομαι από τις φιλελεύθερες αρχές μου επειδή είπα ότι η κατάσταση στα Εξάρχεια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές όλες και όλοι έχουν κατανοήσει ότι η ασφάλεια δεν είναι «αριστερή» ή «δεξιά» έννοια, αλλά όρος ελευθερίας. Αυτή την ελευθερία στερούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Εξαρχείων, όπως επισημαίνουν γλαφυρά οι ίδιοι οι κάτοικοι σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό: «μέχρι τα φυλακισμένα παιδάκια των Εξαρχείων να μπορέσουν να ξαναπαίξουν στη πλατεία τους». Αυτή την ελευθερία είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε.   

Για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα στα Εξάρχεια, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας σε πολλές γειτονιές της Αθήνας χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός και συστηματική παρέμβαση. Για αυτό σχεδιάζουμε  τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας, στο οποίο ο Δήμος θα έχει ρόλο συντονιστή, το οποίο θα καλύπτει και τις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας. 

Στην ίδια λογική, επενδύουμε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Δημοτικής Αστυνομίας και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία της , ώστε να συνεργάζεται με την ΕΛΑΣ, όπως είχε συμβεί με απόλυτη επιτυχία το 2004. Μιλάμε για ένα ικανότατο σώμα 350 ατόμων, τους οποίους περιορίζουμε στο να κόβουν κλήσεις, ενώ οι αρμοδιότητές τους φτάνουν τις 29.

Εκεί όμως που ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι στον τομέα της πρόληψης φροντίζοντας τους δημόσιους χώρους ώστε να μη διευκολύνουν την παραβατικότητα και την ανομία. Η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού όπως και η αποκατάσταση και φύλαξη των πάρκων δημιουργούν συνθήκες ελευθερίας για τους πολίτες. 

Τα Εξάρχεια δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. 

– Πώς θα μπορούσαν τα Εξάρχεια να γίνουν η  «Μονμάρτη» της Αθήνας; 

Τα Εξάρχεια έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να μετατραπεί η περιοχή σε ζώνη πολιτισμού προωθώντας την ενοποίηση του Πολυτεχνείου με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Με την παρέμβαση αυτή, στοχεύουμε στην ανάδειξη του Πολυτεχνείου ως ιστορικό μνημείο και στη λειτουργική αναβάθμιση του Μουσείου. Ξέρετε, το Μουσείο σήμερα έχει 11.000 εκθέματα στις προθήκες του και 200.000 στις αποθήκες του.

Με τις παρεμβάσεις αυτές, η περιοχή θα αλλάξει φυσιογνωμία και θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της που σε τίποτα δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση.  

– Σας βλέπουμε πηγαίνετε στις γειτονιές και μιλάτε με τους πολίτες. Ποια είναι τα μεγαλύτερα  προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Αθηναίους  και θα πρέπει να τα επιλύσετε άμεσα.

Είναι όλα αυτά που διαμορφώνουν αυτό που λέμε Πολιτισμό της Καθημερινότητας: η ασφάλεια, η καθαριότητα, ο φωτισμός, το πράσινο, ο δημόσιος χώρος. Και δυστυχώς η καθημερινότητα στην Αθήνα δεν είναι καθόλου εύκολη. Και αυτό είναι το βασικό που μου λένε οι πολίτες που συναντώ στις γειτονιές. Για να κάνουμε, λοιπόν, τη πόλη μας ανθρώπινη και φιλόξενη, πρέπει να την καθαρίσουμε απ’ άκρη σ’ άκρη, με έναν νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό και με έμφαση στην ανακύκλωση. Θέλοντας όλοι οι συμπολίτες μας να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια στην Αθήνα προχωράμε με έργα 15,5 εκατομμυρίων ευρώ στην επέκταση πεζοδρομίων, ενώ δημιουργούμε 16.000 νέα σημεία διαβάσεων για ΑμΕΑ σε πεζοδρόμια και νησίδες της πόλης. Για την αναβάθμιση των πράσινων χώρων, επενδύουμε 29 εκατομμύρια ευρώ, με σκοπό την ανάπλαση 3.200.000 τ.μ. πρασίνου. Χωρίς, όμως, τον απαραίτητο φωτισμό, όλα τα παραπάνω καταλήγουν να είναι δυσλειτουργικά και εγκαταλείπονται. Για αυτό, προτεραιότητά μας είναι να φωτίσουμε κάθε σημείο της Αθήνας, μέσα από τον εκσυγχρονισμό όλου του συστήματος ηλεκτροφωτισμού της πόλης. Όπως είπα και πριν όλα αυτά συντελούν στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους. 

– Μιλήστε μας για το μεγάλο σας στόχο: «Τη δημιουργία του Μεγάλου Περιπάτου, της ωραιότερης βόλτας της Ευρώπης» όπως τον έχετε χαρακτηρίσει.

Ξέρετε, κύριε Σπύρου, ο «Μεγάλος Περίπατος» ήταν το όνειρο της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Με βάση αυτή την ιδέα, εμείς σχεδιάσαμε μια πλήρως μελετημένη και κοστολογημένη παρέμβαση, ώστε να μεταμορφωθεί ένα μεγάλο μέρος της Αθήνας και να αναζωογονηθούν τμήματα του  κέντρου που σήμερα έχουν παραμεληθεί. 

Με εργαλεία τις πεζοδρομήσεις και την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, δημιουργούμε μια διαδρομή 6,8 χιλιομέτρων, η οποία θα ξεκινάει από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ακολουθούν οι Βασιλίσσης Αμαλίας, Ηρώδου Αττικού, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Αθηνάς, Ερμού μέχρι και την Πλατεία Αγίων Ασωμάτων, με στόχο να φτάνει στην Πατησίων, από την Ομόνοια έως την Πλατεία Αιγύπτου. 

Στόχος μας είναι ο πεζός να περιηγείται με ευκολία στο Ζάππειο Μέγαρο, το Ναό του Ολυμπίου Διός και το Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ παράλληλα προχωράμε άμεσα στην ανακαίνιση και τη λειτουργική ενοποίηση των δυο αγορών και της πλατείας της Βαρβακείου Αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, υλοποιούμε πεζοδρομήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του ιστορικού τριγώνου, για την αναβάθμιση της περιοχής και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Και επειδή ίσως με ρωτήσετε, θα διεξάγουμε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας, μετατρέποντάς την πάλι σε κοινόχρηστο χώρο από κυκλοφοριακό κόμβο.

–  Ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είσαστε  πρώτοι σε απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το 2018. Θα αξιοποιήσετε  και ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση έργων στην Αθήνα. Σκέφτεστε να σχεδιάσετε  νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που να βασίζονται στη συμμετοχή και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα;

Στο Πρόγραμμά μας δεν θα διαβάσετε μόνο το τι θα κάνουμε, αλλά το πώς και το πότε θα το κάνουμε.

Τι εννοώ; Έχουμε κοστολογήσει, εξ’ αρχής, όλες μας τις παρεμβάσεις, έχουμε χαρτογραφήσει όλες τις πηγές χρηματοδότησης και έχουμε ήδη θέσει όλα τα αναγκαία χρονοδιαγράμματα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά από την πρώτη ημέρα. Ξέρουμε από τώρα σε ποιους τομείς κάθε Δημοτικής Κοινότητας θα επενδύσουμε 30 εκατομμύρια ευρώ τους πρώτους 18 μήνες.

Γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να βρίσκουμε τα απαραίτητα κονδύλια, έχουμε ήδη σχεδιάσει την αξιοποίηση των πόρων τόσο από το τρέχον ΕΣΠΑ, όσο και από αυτό που θα ισχύσει για την περίοδο 2021 – 2027. Για την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται όμως η Αθήνα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις της πόλης. Ως εκ τούτου προβλέπουμε τη συνδρομή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις.  

Επίσης, προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την έμπρακτη συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική ανάκαμψη της Αθήνας. Παράλληλα, στους χρηματοδοτικούς πίνακες που επισυνάπτονται στο Πρόγραμμά μας, μπορεί κανείς να δει ότι έχουμε αναλύσει από τώρα όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα του Δήμου, όπως τα έσοδα, τα έξοδα και τα ταμειακά διαθέσιμα. 

Κάθε μια αναπτυξιακή παρέμβαση που προτείνουμε συνοδεύεται από τις αντίστοιχες χρηματοδοτικές πηγές και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό.

– Δήμαρχος Καρπενησίου το 2010, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας το 2014 και επόμενος Δήμαρχος Αθηναίων όπως όλα δείχνουν το 2019. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι  το «σκαλοπάτι» για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν, είναι και θα είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω και αυτό στο οποίο αφιερώνομαι τα τελευταία 10 χρόνια. Στο παρελθόν, είχα ευκαιρίες να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή και δεν το έκανα. Ξέρετε γιατί; Διότι καθετί που κάνεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άμεσα μετρήσιμο και κρίνεται καθημερινά. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπεις κάθε μέρα το πεζοδρόμιο που έφτιαξες ή την λακκούβα που έκλεισες. Όπως, ακριβώς, είναι και τεράστια η πρόκληση να λογοδοτείς σε κάθε βήμα σου για όλα τα σωστά και τα λάθη που έκανες.
  
– Τέλος βλέπουμε ότι έχετε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο σας και σημαντικούς ανθρώπους από την ασφαλιστική αγορά.

Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς για την Ελληνική οικονομία. Είμαι βέβαιος ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας που προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο, θα συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την μεγάλη εμπειρία τους από την αγορά στην προσπάθεια μας για την ανάπτυξη της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ